Za měsíc vykradl sto padesát chat | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 7. května 2024

Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství

Za měsíc vykradl sto padesát chat

Poberta vybílil nejednu chatu.
Poberta vybílil nejednu chatu. (ilustrační foto ara)

Po celý březen 1972 trápil kriminalisty i hlídkové příslušníky tehdejší Veřejné bezpečnosti v jihomoravském Blansku a okolí neznámý dlouhoprstý chmaták. Za tu dobu vykradl 154 zahradních chat a muži zákona mu stále ne a ne přijít na stopu. 

Akční rádius unikajícího poberty zahrnoval široký prostor českomoravského pomezí v blízkosti řeky Svitavy. V průměru vykrádal pět chat a chatek denně. Zajímaly ho především uskladněné potraviny a alkohol, nepohrdl ale ani spoustou jiných zajímavých předmětů, které se daly lehce zpeněžit. Když vyšetřovatelé spočítali napáchané škody, došli k částce 10 tisíc tehdejších korun.

Nešlo jen o ukradené jídlo, pití a předměty, ale i o škody na zařízení chat. Dnes tato suma nikoho neohromí, tehdy se za ni ale daly koupit třeba dva televizory a skoro tisíc litrů benzinu Normal k tomu. Ke stopětapadesáté vloupačce v pořadí už nedošlo, kriminalisté z Blanska se konečně dočkali a zdánlivě nepolapitelnému »fantomovi« s potěšením nasadili ocelové náramky. Ukázalo se, že šlo o zlotřilce (28) z Hradce nad Svitavou, který nikde nepracoval a živil se právě zlodějnami. Po právu skončil před soudem a následně v kriminále.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.