Prozradil jméno vraha a zemřel | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Prozradil jméno vraha a zemřel

Četník na obchůzce v lese narazil na pytláka.
Četník na obchůzce v lese narazil na pytláka. (Ilustrační foto ara)

Četníka Františka T. těžce postřelil do břicha a do ramene pytlák 8. srpna 1880. Stalo se to v lese zvaném Zákopy u Želetavy na Třebíčsku. Než muž zákona zemřel, stačil prozradit jméno svého vraha, kterého poznal. Byl to čeledín Martin C. z nedaleké obce.

Ke zločinu došlo při služební obchůzce, kterou četník František T. vykonával. Zahlédl pytláka s puškou, který před ním začal utíkat. Četník ho pronásledoval a prchající pochopil, že mu neuteče. Podle slov umírajícího četníka citovaných deníkem Národní listy 15. srpna 1880 na něj pytlák dvakrát vystřelil a pak vykřikl: „Nemáš-li ještě dost, tak jen řekni a pošlu ti třetí.“ Těžce zraněný a silně krvácející František T. se z lesa stačil dovléct domů. Po převozu koňským spřežením do nemocnice v třicet kilometrů vzdálené Jihlavě ale bohužel zemřel. Vraha Martina C. dalšího dne zatkl jiný četník. Došel si pro něj na pole místního sedláka, kde čeledín oral, a po krátkém, nelítostném zápase zločince přemohl. Vrah a pytlák v jedné osobě skončil před hrdelním soudem.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.