Zapálil les hajnému na zlost | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zapálil les hajnému na zlost

Požár lesa se naštěstí podařilo včas uhasit.
Požár lesa se naštěstí podařilo včas uhasit.  (ilustrační foto ara)

Žháře se četníkům podařilo zatknout v nedaleké obci. Legitimoval se jako Karel J., úředník, bytem v Lešanech na Prostějovsku. Z rodné obce to měl do Netolic celé tři stovky kilometrů, na jihu Čech se potloukal krajem a žebral. Zapíral, ale nakonec připustil, že v inkriminovaném lese opravdu byl. Omylem prý asi odhodil zápalku, když si připaloval cigaretu. 

O události referoval deník Večerní České slovo 14. dubna 1928: „Mladík žebral i v myslivně nedaleko požářiště. Lesník jej ale odbyl a mladík vykřikl: »Vy brzy oželíte svoji lakotu!« Četníci ho zatkli v jedné vesnici, kde nocoval ve chlévě. Zapíral, že v dotyčné myslivně jakživ nebyl, pak připustil, že tam byl. Odpočíval prý pak v lese, kouřil a možná nevědomky odhodil sirku. Úmysl založit požár ale popírá. Je inteligentní, zdravý a silný, nyní ovšem vede život tuláka a žebrá.“ Žháře četníci předali do vazby u okresního soudu v Netolicích. Jak byl potrestán, dnes už nevíme. 

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.