Učitelka se zastřelila v matčině bytě | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Učitelka se zastřelila v matčině bytě

Fotografie
Fotografie (internal)

Náboj z revolveru si v dubnu 1928 vpálila do spánku mladičká učitelka Anna P. Byla na místě mrtvá. K tragédii došlo v bytě její matky na Riegrově náměstí ve východočeské Litomyšli. Přivolaný lékař už nemohl nešťastnici nijak pomoci.

Jak 14. dubna 1928 informoval deník Večerní České slovo, nešťastná Anna P. spáchala sebevraždu ve večerním čase jediným výstřelem z revolveru, který patřil jejímu zemřelému otci, penzionovanému četnickému strážmistrovi. Ubohá učitelka trávila u matky a babičky velikonoční prázdniny. Měla příštího dne nastoupit na novém místě, a to do školy v patnáct kilometrů vzdálené obci Lezník u Poličky.

Než se dívka zastřelila, napsala dopis na rozloučenou, který adresovala mamince i babičce. V tomto psaní podle Večerního Českého slova podrobně vysvětlila, že „tak činí ze strachu před zkouškou způsobilosti, které se měla podrobiti po dvouletém působení ve školství v příštích dnech“. Litomyšlské četnictvo, které úmrtí Anny P. vyšetřovalo, neshledalo ve smutném případu zavinění žádné jiné osoby.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.