Opilý dav vyraboval zámek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Opilý dav vyraboval zámek

Zámek na dobovém snímku.
Zámek na dobovém snímku. (Foto: ara)

Útěku uherských četníků po porážce Rakouska-Uherska v první světové válce využili vesničané v obci Veľká Maňa nedaleko Nových Zámků na jižním Slovensku. V noci z 3. na 4. listopadu 1918 doslova vyrabovali místní zámek.

Majitel panství byl pryč, kuchařka se služebnictvem se zachránila útěkem. První kořistí nájezdníků byla zásoba lihovin. Poté, co se patřičně »posilnili«, vyrazili veškeré zamčené dveře v zámku a podle svědectví obecní kroniky odnesli vše, co se dalo. Piano a divany, které neunesli, alespoň rozmlátili na padrť. Ráno 6. listopadu se do zámku odvážily i ženy a děti. »Večer byl zámek jako po zemětřesení. Okna otevřená a rozbitá, dveře vylámané. Nikdo se neodvážil rozzuřený lid napomínat, ba naopak. Všechno drželo pospolu a nikomu nepřišlo na mysl, že to jednou musí skončit,« stojí v obecní kronice.


Majitel panství si však nenechal útok na svůj majetek líbit. Do vesnice poslal tucet maďarských vojáků, kteří měli vzpurné vesničany potrestat. Vojáci chodili po jednotlivých domech, rozhazovali postele, bodáky propichovali peřiny, ničili nábytek a pro ránu nešli daleko. Několik místních zatkli. Maďarští vojáci z obce zmizeli až v polovině prosince, když do Veľké Mani dorazili českoslovenští legionáři.



Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.