Oběť nepodloženě věřila v lidskou dobrotu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 3. května 2024

Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav

Oběť nepodloženě věřila v lidskou dobrotu

Mladý lupič neměl nad obětí slitování,pošťák vykrvácel!
Mladý lupič neměl nad obětí slitování,pošťák vykrvácel!  (Profimedia.cz)

Listonoš Václav J. z Českobudějovicka vozil pravidelně peníze na výplatu důchodů. Měl proto přidělený služební revolver, s sebou si ho ale nebral. Věřil,  že »v kraji jsou hodní lidé«. To se ale krutě spletl…

Na nebohého pošťáka si 4. června 1937 počíhal malířský pomocník Josef K. (19) nedaleko obce Bošilec. Maskovaný lupič se na přepadení pečlivě připravil a čekal na Václava J. ukrytý ve vrbovém porostu. Věděl, že právě toho dne poveze pošťák na bicyklu v tašce peníze na výplatu. Zločinec vypálil dvě rány. První minula, ale druhou prostřelil oběti hlavní tepnu ve stehně. Doručovatel pak bez pomoci vykrvácel.
Josef K uloupil 11 234,50 korun. Lupiče už bez masky dopadli četníci i s odcizenými penězi. Snažil se je přesvědčit, že v lese potkal neznámého prchajícího tuláka, kterému sáček s penězi vypadl z kapsy. On ho jen zvedl. Tuhle bajku však vyvrátilo hned několik svědků, kteří poblíž místa přepadení viděli právě Josefa K. Porota krajského soudu v Táboře »nepřišila« ničemovi vraždu, »jen« loupežné zabití. Konstatovala, že čin spáchal »z pohnutek nízkých a nečestných«. Soud ho pak poslal do basy na 18 let a navíc mu odňal volební právo.




Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.