Místo ohlášek pohřeb! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Místo ohlášek pohřeb!

Fotografie
Fotografie (internal)

Kovářský pomocník Václav Š. (†24) ze Skašova na Plzeňsku se měl ženit. Místo svatebních zvonů mu ale zvonil umíráček. V květnu 1924 skočil pod vlak.

Muž, který přivedl na počátku dvacátého století ženu do jiného stavu, byl pod velkým tlakem, že si ji musí vzít za ženu. Václav Š. připravoval svatbu s Marií J. (19). Ta byla těhotná a čekala Václavovo dítě. Mladík se však ženit nechtěl a raději než před oltář odešel na nádraží, kde se vrhl pod vlak. Na místě hrůzné události našli četníci prázdnou lahev od rumu, hodinky a peněženku s patnácti korunami. Nešťastník byl v době své smrti notně opilý. Poslední osobou, která se sebevrahem mluvila, byla Anna H. z Nepomuku. Té se Václav Š. svěřil, že »má snoubenku v jiném stavu a je velice nešťastný«.


Zoufalá Marie J. vypověděla, že na snoubenci nepozorovala nic divného. Byl v dobré náladě a mluvil o ohláškách naplánovaných na farním úřadě v Měčíně. Vyšetřování ukázalo, že sebevrahova matka sňatku nepřála a synovi vyčítala, že tím jí nesympatická Marie získá čtyři korce pole. Synovi navíc v den jeho sebevraždy vyčetla mizernou péči o dobytek. Václavův otec vypověděl, že syn propadal delší čas melancholii, a to kvůli chystané svatbě a těhotenství Marie J. Václav Š. byl pochován na hřbitově ve Vrčeni 1. června 1924. Pohřeb se konal právě v době, kdy měly probíhat naplánované ohlášky.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.