Nejslavnější pytlák vykrvácel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nejslavnější pytlák vykrvácel!

Rodina lesníka, kterého pytlák postřelil, postavila na místě přestřelky pomníček.
Rodina lesníka, kterého pytlák postřelil, postavila na místě přestřelky pomníček. (Ilustrační foto: Profimedia.cz)

Pytláci bývali často lidovými hrdiny. Nejspíš nejslavnějším pytlákem v českých zemích byl Augustin Zenkner (†38), řečený Stammel. Dlouho unikal hajným hraběte Clam-Gallase, ale nakonec ho v říjnu 1863 při přestřelce zabili.

Lov byl pro Augustina Zenknera velkou vášní. Znal Jizerské hory jako nikdo jiný. Hrabě Clam-Gallas mu dokonce nabízel, aby se stal jeho hajným. Zenkner to však odmítl, nechtěl se vzdát pytláctví. Lesníci mu byli na stopě a Zenkner tušil, že by měl zmizet. Chtěl i se ženou a třemi dětmi odejít do Ameriky. V říjnu 1986 vyrazil naposled do lesa. Když ulovil jelena, upoutal na sebe pozornost dvou lesníků. Strhla se přestřelka. Lesního Antona Mietha kulka vypálená Stammelem zranila na noze. Adjunkt Franz Neuwinger se vzápětí dostal do pytlákovy blízkosti a vystřelil na něj, Stammel přesto zmizel mezi stromy. Neuwinger by byl přísahal, že pytláka určitě zasáhl…

Až o dva dny později našli lidé Stammelovu mrtvolu čtvrthodinu chůze od místa přestřelky. Ukázalo se, že prchajícího zasáhlo hned několik střel a v lese vykrvácel. Stammel byl pochován v Hejnicích. Lesní Mieth po uzdravení pokračoval v hraběcích službách, jeho rodina na místě přestřelky zbudovala pomníček. Adjunkt Neuwinger byl z obav před pomstou pytláků přeložen na Moravu.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.