Banda pytláků drancovala lesy na Plzeňsku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Banda pytláků drancovala lesy na Plzeňsku!

Pytláci měli políčeno na lesní zvěř.
Pytláci měli políčeno na lesní zvěř. (Ilustrační foto: ara)

Sedmičlenná banda pytláků plenila v roce 1929 lesy na Plzeňsku. Před jejich puškami si nemohla být žádná srna jistá. Pytláky do lesů vyhnala především hospodářská krize a hlad.

Hospodářská krize zasáhla roku 1929 tvrdě celý svět. Většina pytláckého gangu z Plzeňska se rekrutovala z řad mladých nezaměstnaných mužů. Někteří byli ještě nezletilí. Na lov vyráželi ozbrojeni nelegálně drženými puškami, využívali i klacky. Jejich čtyřnohým pomocníkem byl dobře cvičený lovecký pes. Nezákonné aktivity sedmičlenné tlupy byly z tehdejšího právního hlediska kvalifikovány jako »skupinový přestupek proti bezpečnosti majetku«, opakovaný »přestupek krádeže« a »přestupek proti zbrojnímu patentu«. Po stopách pytláků šli nekompromisně četníci i hajní a jejich úsilí bylo korunováno úspěchem. Sedm plenitelů lesů pronásledovatelé vypátrali a pohnali před soud v Nepomuku. Vojtěch S. (22), František S. (24), František Š. (27), Jaroslav V. (17) a František N. (16) si podle rozsudku odseděli 48 hodin. Mírnější trest uložil soud Josefu Š. (17) s Václavem R. (16). Ty poslal za mříže na 24 hodiny. Dobový tisk ironicky poznamenal, že takové tresty mladíky od pytlačení asi neodradí.



Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.