Dělníci zaútočili na zemědělce! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Dělníci zaútočili na zemědělce!

Rozzuření dělníci protestovali proti zdražení potravin.
Rozzuření dělníci protestovali proti zdražení potravin. (Foto: Scom)

Sucho trápilo České země i roku 1911. A s ním přišla i drahota. Rozzuřený dav dělníků pak v září zdemoloval osm domů zemědělců ve Zbečníku u Hronova.

Ceny potravin po neúrodě vystřelily k nebi a dělníci z místní textilky svolali demonstraci. Protest proti drahotě se však zvrtl v rabování a úroky na sedláky. „Zástup počal kamením vytloukati okna, vytrhávati trámy a pustošiti zařízení bytů. Na dvou staveních byly dokonce i střechy poškozeny. Ze stodol bylo vyhazováno obilí a rozhazováno po silnici,“ popisoval řádění dělníků dobový tisk. Výtržníci zaútočili i na majitele statků, jen díky velkému štěstí nepřišel nikdo o život. Řádění trvalo od půl osmé do devíti večer a za tu dobu bylo vypleněno osm statků. Situaci zklidnil až zásah četnictva z Náchodu, které si ovšem muselo nechat přivolat posily až z Prahy.


Celkem bylo zatčeno třicet devět mladých lidí z Hronova. Většina však byla propuštěna pro nedostatek důkazů. Napadení statkáři útočníky nedokázali popsat, protože si výtržníci načernili obličeje. Na lavici obžalovaných se tak ocitlo jen jedenáct výtržníků, které soud poslal vesměs do těžkého žaláře v rozmezí od roku až do roku a půl.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.