Hraběnčin revolver zabíjel! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Hraběnčin revolver zabíjel!

K tragédii došlo na zámku v Horním Maršově.
K tragédii došlo na zámku v Horním Maršově. (Foto: ara)

Hraběnka Theodora darovala svému muži Bertholdovi z Aichelbergu (†37) zdobený revolver. Právě z něj o několik let později vyšel smrtící výstřel, který nebohého hraběte zabil. Na počátku všeho byla manželská hádka…

Hrabě Berthold sídlil na zámku v Horním Maršově u Trutnova. Byl velký filantrop, měl sociální cítění a jeho poddaní ho milovali. Na rozdíl od své manželky byl také »veselá kopa«. Theodora z Aichelbergu smysl pro humor neměla. Když si z róby, kterou si 13. května 1861 vzala do divadla, tropil manžel žerty, rozzuřila se. Nevinný vtípek skončil nehezkou hádkou, po které silně rozrušený hrabě utekl do své pracovny. Záhy se ozval výstřel. Šlechtice umírajícího na zemi našla společnice jeho ženy. Zastřelil se revolverem, který mu darovala manželka. „Vdova utekla na Nové Zámky u Hostinného k hrabatům Deymovým a netroufala si dlouho zpět do Maršova,“ psalo se v dobových dokumentech.

Hraběnka Theodora měla velké výčitky svědomí. Když ji Bertholdova sestra Paulina na Nových Zámcích navštívila, řekla jí: Jsem vražedkyní tvého bratra. Aby bylo možné uspořádat Bertholdovi církevní pohřeb, předseda lékařské komise prohlásil, že »hrabě jednal v důsledku duševního rozrušení, kterému chyběla klidná úvaha«. Kněz šel ještě dál a napsal do úmrtní matriky, že hrabě z Aichelbergu zemřel na chronický zánět mozkových blan. Po hraběti zůstal dvanáctiletý syn a desetiletá a roční dcera. Vdova se za tři roky znovu vdala a odstěhovala se do Uher.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.