Šílenec trýznil vesnici! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 5. května 2024

Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav

Šílenec trýznil vesnici!

Šílenec vyhrožoval s klackem v ruce.
Šílenec vyhrožoval s klackem v ruce. (Foto: Daniel Černovský, Karel Kopáč (ilustrační foto))

Duševně nemocný Václav Š. děsil svými excesy spořádané občany v obci Březí a v okolí Nepomuku. Dne 18. září 1927 bez sebemenšího důvodu mrštil kámen do okna domu trafikanta Josefa K. Kámen roztříštil sklo a vlétl do místnosti, kde naštěstí nikoho nezranil.

Vzápětí Václav Š. vpadl na dvůr u domku a tam s klackem v ruce vyhrožoval trafikantově manželce, dámské krejčové Boženě K., aby přestala, že už toho má dost. Pak se zachechtal a odešel po silnici pryč. Incident shodně popsaly tři krejčovské učnice, jež byly u Boženy K. přítomné. Škoda na okně byla vyčíslena na 40 Kč. Už předtím si Václav Š. v trafice u Boženy K. koupil cigarety za korunu. Zaplatit odmítl. Prý měl u trafikanta pět korun a požadoval, aby mu Božena K. vydala čtyři Kč. Ta raději poslechla.

Josef K. ale popřel, že by Václavovi Š. cokoli dlužil. Incident s oknem Š. zdůvodnil blíže neurčeným »ničením dobytka ze strany Boženy K.«. Četnickému strážmistrovi přitom řekl, že ho »nemá co vyšetřovat«. Kvůli duševní chorobě byl Václav Š. již dříve zproštěn vojenské služby. Jeho rodina byla opakovaně vyzvána, aby zařídila umístění Václava do ústavu. Příbuzní to ale odmítli. Nakonec je k hospitalizaci problémového muže přinutily úřady.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.