Dary přírody pro lepší zdraví...
Kouzelnou sílu přírody naši předkové využívali už od nepaměti. V době, kdy cítili, že na ně útočí nějaká nemoc, sáhli po léčivých odvarech či tinkturách. Neutráceli za drahé šampony, ale na vlasy používali bylinkové vývary či masky. A aby se v průběhu roka udrželi v kondici, ve spíži nechybělo lahodné víno či výživné šťávy. Ani dnes nemusíte ihned sahat po přípravcích z lékárny. Spoustu přísad včetně bylinek či zeleniny najdete doma, na zahrádce nebo na louce. Zkuste přírodní alternativu a využijte poslední letní týdny jako přípravu na sychravý podzim.
HEŘMÁNEK PRAVÝ
Můžeme jej sbírat od května do září. Ideální je pro sběr zvolit suché dny. Heřmánek by neměl být odkvetlý, jeho květy by měly být spíše na začátku rozkvětu. Ideální je sbírat třetí den po rozkvetení. Květní stopky ponechejte dlouhé maximálně 2 cm a nať ani listy heřmánku netrhejte. Pozor si dejte také na správné sušení. Heřmánek je totiž nutné sušit ve stínu a při teplotě maximálně 40 stupňů, aby si zachoval všechny léčivé látky. Během sušení zmenší svůj objem až pětkrát. Má hořkou chuť a vyplatí se ho skladovat v dobře uzavíratelné sklenici či dóze, abyste ho ochránili před moly a jinými škůdci.
Na co se užívá?
Jeho léčivé účinky vám přijdou vhod po celý rok. Hodí se k vnitřnímu i zevnímu použití. Heřmánek působí protizánětlivě, dezinfekčně a protialergicky. Vnitřně je heřmánek pravý vhodný například na nadýmání, křeče, střevní poruchy a žaludeční potíže. Pomáhá také na kašel, rýmu a nachlazení. Ženy ocení příznivé účinky heřmánku na děložní křeče, při poruchách menstruace a při ženských potížích. Zevně působí na kožní vyrážky, hemeroidy a záněty. Pomůže na bolesti břicha, ledvin nebo hlavy. Je účinný na revmatické otoky a odvar z heřmánku je pro své dezinfekční účinky vhodný také na špatně se hojící rány. Velmi nápomocný je heřmánek také ve formě oplachu při zanícených očích a zánětech spojivek. Jako kloktadlo se dá používat také při bolestech zubů. Není tedy divu, že se také jedná o častou složku léčivé kosmetiky.
Sirup při kašli či potížích s trávením
Při bolestech břicha, na zklidnění žaludku či při nezastavitelném kašli pomůže heřmánkový čaj. Ten se připravuje jednoduše, stačí zalít jednu čajovou lžičku sušených květů horkou vodou, nechat luhovat a pak vypít. Účinnější je však heřmánkový sirup.
POTŘEBUJETE:
1 šálek sušených heřmánkových květů
2 šálky vody
1-2 šálky cukru
1 lžičku citronové šťávy
Vložte sušené heřmánkové květy do hrnce a zalijte je 2 šálky vody. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a nechte louhovat 10 až 15 minut. Po uplynutí doby vaření sceďte odvar přes jemné sítko nebo plátno do čistého hrnce. Přidejte cukr a míchejte, dokud se cukr úplně nerozpustí. Pak přidejte lžičku citronové šťávy. Ta nejen zlepší chuť, ale pomáhá také při konzervaci sirupu. Přelijte sirup do čistých sklenic nebo lahví a nechte vychladnout. Uchovávejte v chladničce, kde by měl vydržet několik týdnů.
SLÉZ MAURSKÝ
Pomáhá při nachlazení, podrážděných sliznicích i menstruačních bolestech. Skvěle funguje i při zánětech dutin nebo jako doplněk při léčbě astmatu či bronchitidy. Účinné látky z něj můžete získat pomocí čaje nebo koupele, přidat ho můžete i do jídla.
Nálev ze sušených květů: Lžičku květů přelijte vodou o teplotě 50 °C a nechte hodinu louhovat. Teplota vody je klíčová – příliš horká by zničila cenné slizy. Případně zalijte vodou pokojové teploty a nechte louhovat alespoň přes noc. Pokud nevíte, kde nasbírat květy slézu, najdete ho například na stránkách rodinné firmy Dr.Dudek, která prodává kvalitní bylinky i různé bylinné přípravky.
Lahodné likéry a vína: Bylinky se dají popíjet i ve velmi chutné podobě, a přitom mají léčivé účinky. „Nejčastěji lidé jedí tablety, ale i příroda nabízí řadu bohatých zdrojů. Třeba zajímavým doplňkem vaší domácí lékárny se mohou stát medicinální likéry. Od pradávna lidé nakládali byliny do alkoholu nebo je sušili, aby vytvořili čaje, odvary či medicinální likéry. Ty jsou skvělým nástrojem pro podporu zdraví a vitality,” říká MUDr. Rodion Schwarz. V likéru musí být vždy určitý obsah alkoholu. Většinou se používá rum, vodka, čistá žitná lihovina nebo ovocné pálenky. Nejlépe je použít čistý neochucený alkohol, který nebude přebíjet chuť dalších ingrediencí. Vždy vybírejte kvalitní značky, z nekvalitní pálenky byste měli špatný likér.
Více bylinek v tištěném APŽ číslo 34.