Jak zatočit s emočním přejídáním nejen na dovolené...

Nadváha, nebo dokonce obezita, jsou problémy, s nimiž se potýká stále více lidí. Proč máme kila navíc, je nad slunce jasné. Hodně jíme a málo se hýbeme, skladba stravy není ideální, protože namísto zeleniny, ovoce a kvalitních bílkovin konzumujeme smažená jídla z fastfoodu a podobně. Kalorie navíc pak přidává alkohol či slazené nápoje, které bychom měli zaměnit za vodu. Za přejídáním, a tedy tloustnutím, je však u spousty lidí psychika, kdy máme tendenci zajídat a zapíjet stres, smutek či nudu. Toto tzv. emoční přejídání je potřeba udržet na uzdě. Jak na to? Co můžeme pro sebe udělat nyní v době dovolených, kdy je spousta lákadel v podobě langošů, párků v rohlíku a stravování all inclusive? Poradíme spolu s odborníky.
Jak se ohlídat na dovolené
Na dovolenou se jezdí odpočívat, poznávat, a to nejen krásy dané země, ale i kuchyni. I když se třeba v běžném roce hlídáme, na dovolené necílíme na dokonalost a neděláme si krabičky s jídlem. Přesto není nutné si místní dobroty vyloženě odpírat. Odbornice radí, že si stačí jídlo rozdělit do třech základních pilířů, a toho se držet. Prvním je zelenina, druhým bílkoviny a vláknina a nezbytnou součástí je také voda. „Důležitý je objem zeleniny. Mechanicky nasytí žaludek a zpomalí trávení. Dostatek bílkovin zvýší hormon sytosti a sníží chutě na sladké. Za třetí bychom měli pít vodu a jíst vlákninu. Ty zpomalí vstřebávání glukózy. A pak si teprve dáme to, na co máme chuť. Už nejíme z hladu, ale pro radost. Díky tomu se nikdy nepřejíme,“ radí Marková. Jak by tedy měl na dovolené vypadat náš jídelníček? Nejdříve si dejte kolem 300 ml vody, pak velký talíř zeleniny, ke kterému přidejte maso či luštěniny. Teprve potom přichází na řadu sladké pečivo, nanuky nebo ovoce. Takhle přichází fyziologická nasycenost, a zabráníme tím emočnímu přejídání či záchvatovitému jedení.
Zdravý režim bez stresu
I na dovolené bychom se ale měli hýbat. Ani těch pár dní u moře bychom neměli zapomínat na své zdravé návyky či formu, kterou jsme si tvrdě celý rok pilovali. Nutriční terapeutka Karolína Beranová z FitKitchen přináší praktické tipy, jak si během léta udržet zdravý režim bez zbytečného stresu.
* Bílkoviny jako základ
Dovolená má být časem odpočinku pro tělo i hlavu. Ale ani to neznamená, že musíme přejídat smaženými jídly a dopřávat si dezert po každém jídle. I malá a rozumná rozhodnutí mohou udělat velký rozdíl. „Snažte se zachovat strukturu stravování, na kterou jste zvyklí. Například tři jídla denně a lehká svačina. Začněte den snídaní s bílkovinami, a ne jen croissantem nebo buchtou. A v neposlední řadě si vybírejte pokrmy podle toho, jak se po nich chcete cítit. Ne podle toho, kolik toho »můžete sníst«,“ radí Beranová.
* Voda jako zachránce
Ani all inclusive nabídka nás nemusí nutně zničit. Stačí se zamyslet nad tím, co nám opravdu chutná, a co jíme jen proto, že to je zdarma. Zároveň zkuste aplikovat pravidlo: ochutnám, ale nepřejím se. „U sladkostí si dejte opravdu jen to, na co máte chuť, ne všechno, co je zrovna po ruce. A hlavně nezapomínejte na pitný režim. Ideálně pijte hlavně vodu, kterou si můžete ochutit mátou, meduňkou, plátky pomeranče nebo sezónním ovocem. Ty dodají vodě chuť, ale nezatíží vás zbytečnými kaloriemi,“ říká odbornice s tím, že takový zdravý nápoj zaplní žaludek, a tím »ošidí« naše chutě.
* Aktivní odpočinek
Na dovolené nemusíte nutně vycvičit každé jídlo, které si dáte, ale pohyb by měl být přirozenou a příjemnou součástí dne. Ranní procházka po pláži, plavání v moři, výlet do kopců nebo jen svižnější procházka městem. I krátký trénink vám pomůže zachovat sílu, podpořit trávení a cítit se dobře. Jako pohyb ale také můžeme počítat plážový volejbal nebo házení míčem ve vodě.
* Alkohol pod kontrolou
Dát si na dovolené drink? Proč ne. Ale když se pivo, víno nebo koktejly stávají denní rutinou, tělo i hlava to dřív nebo později pocítí. „Z výživového hlediska je alkohol prázdná kalorie. Dodává energii, ale žádné živiny. Často vede k vyššímu energetickému příjmu, aniž bychom si to uvědomili. Po dvou mojitech je rázem nutné ještě něco k zakousnutí,” vysvětluje nutriční terapeutka. Chcete-li si dát na dovolené drink a zároveň se cítit dobře, zkuste pít chytřeji. Každý alkoholický nápoj proložte sklenicí vody, abyste předešli dehydrataci. Vybírejte méně kalorické varianty, jako jsou suché víno, prosecco, gin s tonikem nebo lehký aperitiv bez slazených džusů. A nezapomeňte si dopřát dny úplně bez alkoholu.
* Pozvolna zpátky
Ani po návratu z dovolené bychom na sebe neměli být přísní. I když jsme si trochu víc dopřávali, není nutné hned nasazovat detox či hladovku. Tělo si s výkyvem hravě poradí. Ale je potřeba vrátit se ke svým běžným návykům. Pít dostatek vody, jíst vyvážené a kvalitně, hýbat se a dobře se vyspat.
Více čtěte v tištěném APŽ číslo 31.