Na cestách bez střevních potíží...

Trávicí problémy jsou jednou z nejčastějších příčin zkažené dovolené. Průjem, křeče, horečky, nebo naopak zácpa trápí při změně prostředí děti i dospělé. Abychom si volno užili naplno, je dobré na něj naše zažívání patřičně připravit a na místě pak dodržovat několik zásadních pravidel...
Než vyrazíte
Změna prostředí znamená pro organismus jistou zátěž, trávení nevyjímaje. Zažívací systém se musí vyrovnat s jinou stravou, vodou, všude jsou specifické viry a bakterie.
Nejen v oblasti severní Afriky citlivější lidé dokonce počítají s tím, že několik dní dovolené musí zřejmě přežít s křečí v břiše. Vliv má i psychika, která najednou nedovoluje správné trávení a vyprazdňování v jiném než domácím prostředí. Co nejdéle před odjezdem se proto zaměřte na vyváženou stravou bohatou na vlákninu, která podporuje zdravé trávení, a do jídelníčku zařaďte i potraviny bohaté na probiotika (kysané mléčné výrobky, kváskové pečivo, kvašená zelenina). Dostatečně také pijte a pravidelně se hýbejte, což zase pomůže stimulovat peristaltiku a podpoří zdravé trávení. A v neposlední řadě dělejte vše pro zmírnění stresu, který má na zažívání velmi negativní vliv.
Posilujte obranyschopnost
Vzhledem k tomu, že správní trávení úzce souvisí s imunitou, není od věci, zvážit užívání vhodných doplňků stravy, a to již několik týdnů před dovolenou. „Velká část imunitního systému se nachází ve střevech. Konkrétně má podobu miliónů mikroorganismů, které s imunitním systémem spolupracují. Abychom jich měli dostatek, potřebujeme ve stravě denně přiměřené množství vlákniny – dospělý člověk přibližně 25 g, dále probiotika a též beta glukany, které dodávají těmto mikroorganismům a dalším imunitním buňkám energii,“ vysvětlil odborník na imunitu Ing. Adrián Doboly z biotechnologické laboratoře Natures. Pokud je strava nevyvážená, jsme ve stresu nebo jiné nerovnováze, má to vliv i na množství a vitalitu mikroorganismů, které se starají o obranyschopnost našeho těla.
Pár důležitých pravidel na místě
· Pravidelně si myjte ruce, nejlépe mýdlem a vodou, a to hlavně před jídlem, po návštěvě toalety a při návratu z výletu, ale klidně i několikrát během dne. Pokud není mýdlo a voda k dispozici, použijte dezinfekční gel na ruce.
· Pijte výhradně jen balenou vodu i další nápoje. Vyvarujte se konzumace ledu v nápojích, pokud si nejste jisti jeho původem. Balenou vodou raději používejte i při čištění zubů.
· Jezte jídla, která byla řádně uvařena a jsou podávána horká (minimálně 70 °C, což je teplota kterou termolabilní bakterie, jako jsou například salmonela nebo E.coli neumí přežít). Vyhýbejte se syrovým nebo nedostatečně tepelně upraveným potravinám, jako jsou syrové maso, ryby, ovoce a zelenina neomytá v bezpečné vodě.
· Buďte opatrní při nákupu místních specialit z ulice. Je na místě vysledovat hygienu a zvážit rizika. Určitá obezřetnost je na místě i při návštěvě restaurace – pokud je dlouhodobě poloprázdná, dá se přepokládat, že v ní potraviny »stojí«. Nemáme-li možnost ověřit si, jak je to s hygienou připravovaného jídla, vybereme si alespoň takové, které je připravované čerstvě a je horké.
· Pozor i na tvrdý alkohol z neověřených zdrojů. Nevěřte ani mýtu, dezinfikuje střevní trakt, ve skutečnosti vás před zažívacími problémy neochrání. Ethylkalkohol má totiž hlavní dezinfekční účinek při koncentraci 70 – 80 %, což běžně dostupný alkohol rozhodně nemá.
· Mějte po ruce balíček první pomoci s léky na běžné cestovatelské nemoci. Pokud cestujete do exotických destinací, je dobré se dopředu poradit s lékařem o potřebném očkování nebo specifických opatřeních pro danou oblast.