Co pomůže zatočit s nadbytkem tuku?
Když se řekne tuk, představí si většina z nás něco negativního, čemu je potřeba se vyhnout jak ve stravě, tak na těle. Mohlo by se zdát, že zkrátka do moderní doby nepatří, protože chceme být štíhlí a jíst zdravě, tedy bez tuku. Opak je ale pravdou. Tuk patří do jídelníčku všech živočichů, tedy i člověka, a tuková zásoba na těle je nám ve správné míře prospěšná. Kdy a jaký tuk nám svědčí, a kdy už bychom měli zpozornět?
Nízkotučné, nebo plnotučné?
To je otázka, na které se zcela neshodnou ani odborníci. Týká se to zejména mléčných výrobků, které na trhu najdeme jak v plnotučných, tak v polo- a nízkotučných variantách. Období, kdy byly nízkotučné varianty jogurtů, mléka či sýrů považované za nejzdravější už sice pominulo, ale někteří stále v rámci zdraví raději sáhnou po odtučněné variantě. Odtučněné ale nutně neznamená zdravější. Jak již bylo řečeno, tuk je v určitém množství prospěšný. Navíc obsah tuku v mléčných výrobcích souvisí i s obsahem bílkovin, na které je navázáno množství vápníku, který je nezbytný pro stavbu kostí a zubů. Tuk je také nositelem chuti, proto plno- či polotučné varianty obvykle neobsahují tolik cukru jako ty nízkotučné. Ve výsledku je tedy vhodné přečíst si etiketu na konkrétních výrobcích a zjistit, jaký je v nich poměr cukrů, tuků a bílkovin. Obecně se doporučuje volit zakysané mléčné výrobky, neslazené bílé jogurty a sýry s obsahem 30 % tuku v sušině. Pokud jde o mléko, i zde můžete jít zlatou střední cestou, tj. variantou polotučného mléka.
Pomohou také bylinky
* Čekanka obecná: Zrychluje metabolismus a pomáhá odbourávat cholesterol, je účinnou prevencí nemocí kardiovaskulárního systému. Nejúčinnější jsou sušené květy a kořen, ze kterých se připravuje čaj. Čerstvé květy lze přidávat do salátů.
* Hloh obecný: Tělu prospěšné jsou hlavně listy, květy a plody (připomínají tvarem a barvou šípky) tohoto trnitého keře, které je vhodné usušit. Působí na redukci hmotnosti a zrychluje metabolismus. Nejčastěji se užívá ve formě čajů.
* Opuncie: Jde o jedlý kaktus původem z Mexika. Zrychluje metabolismus, upravuje zažívání a hladinu krevního cukru a celkově pročišťuje organismus. Jedlá je stélka i listy a také plody. Ty se dají konzumovat čerstvé v salátech, nebo se z usušených listů dá připravit čaj
* Lněné semínko: Obsahuje mnoho rozpustné vlákniny a málo nasycených tuků, čímž pomáhá zrychlit metabolismus a usnadňuje vylučování odpadních látek z těla. Také snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Pohyb je nezbytný
Když chceme udržet množství tuku v normě nebo se zbavit přebytečného tuku, má nezastupitelnou úlohu pravidelný pohyb. Častou chybou je, že se snažíme o tzv. lokální hubnutí, kdy se chceme zbavit tuku na určitých partiích tím, že začneme například cvičit na břicho nebo posilovat nohy, ruce atd. Cílené posilování jednotlivých tělesných partií je sice prospěšné pro zpevnění svalů, ale tuk jako takový neodbourá. Dvojnásob to platí u břicha, kdy odbourání viscerálního tuku, dosáhneme především komplexní pohybovou aktivitou. V první řadě jde o aerobní zátěž. Nejpřirozenější a nejvhodnější je pro začátek chůze. Postupně můžeme prodlužovat trasu a zvyšovat rychlost chůze. Když chceme zvýšit intenzitu pohybu, můžeme zkusit nordic walking, tj. severskou chůzi s holemi. Výhodou zde je, že zapojujeme i svaly rukou. Když zimní počasí dovolí, můžeme přidat běžky. Mnoho lidí dělá chybu v tom, že když chce zapojit do programu aerobní aktivitu, napadne je běh. Ač se to nezdá, jde o velni složitou formu pohybu a je potřeba s ní začínat postupně, abychom nepřetěžovali klouby. K běhu se raději propracujme postupně. Vhodným komplexním pohybem je i plavání, ale pozor na správný styl. Pokud jde o posilování, i k němu je potřeba přistupovat s rozumem a v případě, že nejsme zvyklí na pravidelné cvičení a nevíme, jak začít, raději se svěřme do rukou odborníka. Rozhodně není vhodné posilovat jen některé partie. To by mohlo vést k jednostrannému přetížení určitých svalových skupin, špatnému držení těla a bolestem. Zapomenout nesmíme ani na protažení.
Více o tuku najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 11.