Zažívání o svátcích: Jaké potíže nás mohou potkat...

Ochutnávání při pečení cukroví, sem tam svařáček, to jsou radosti adventu. Na ně navážou Vánoce a oslavy Silvestra a Nového roku. Letos se asi ponesou v trochu méně společenském duchu, ale o dobré jídlo a pití se určitě ochudit nenecháte. Jenže v tom může být kámen úrazu! Dopřávat si je potřeba s mírou, jinak se mohou dostavit nepříjemné zažívací potíže, které vám celé svátky pokazí. Navíc se akutní problémy mohou změnit v dlouhodobější nemoci. Jaké obtíže vás o svátcích mohou potkat? Jak se jim vyhnout, případně je rychle vyřešit?
Pálení žáhy
Projevuje se jako pocit horka v oblasti za hrudní kostí, který může postupovat směrem nahoru ke krku. Vyskytuje se nejčastěji po jídle a je způsobený návratem kyselého žaludečního obsahu zpět do jícnu přes netěsnící jícnový svěrač. Člověk pak cítí pálení v oblasti hrudníku nebo hrdla po jídle, pálivou, kyselou, nahořklou či slanou tekutinu v zadní části krku a může mít potíže při polykání, hořkou pachuť v ústech, pocity na zvracení, plnosti a říhání.
Příčiny: V první řadě se objevují po přejedení – zejména smaženými, tučnými nebo pikantními jídly či sladkostmi. Problémy může způsobovat ale také stres z vánočních příprav, těsné oblečení, ležení po jídle. Vyšší riziko pálení žáhy je u těhotných žen, žen v menopauze a u obézních lidí.
Prevence a léčba: I o svátcích přemýšlejte, co a v jakém množství jíte, nejezte vleže ani těsně před spaním, dbejte na pitný režim. Pokud pálením žáhy trpíte častěji, mohou pomoci léky na snížení kyselosti žaludečního obsahu, skvělé jsou bylinky, například mátový nebo řepíkový čaj, ulevuje také jedlá soda rozpuštěná ve 100 ml vody nebo dvě lžičky plnotučné hořčice rozmíchané ve vodě.
Akutní zánět žaludku
Jde o náhlou pálivou bolest v nadbřišku. Někdy je provázená nechutenstvím, průjmem či zvracením a zejména o svátcích může postihnout téměř každého. Není potřeba se děsit, ale je nutné dodržet několik základních věcí, aby zánět ustoupil. Doporučuje se dieta, a to v podobě čaje a sucharů. Po 2 – 3 dnech se zánět obvykle zhojí a je možné se postupně vracet k netučným pokrmům.
Příčiny: Vedle přejídání, konzumace nezdravé stravy a stresu jsou to především kouření a nadměrná konzumace alkoholu. Zánět se objevuje často u obézních lidí, kteří mají nedostatek pohybu.
Prevence a léčba: Prevencí je vyvarování se dietních chyb. Pokud už vás akutní bolest žaludku postihne, dodržujte alespoň 2 – 3 dny šetřící dietu. Žaludek pomohou zklidnit bylinky, jako např. máta a meduňka, ze kterých si uvařte čaj, skořice, citronová šťáva nebo jablečný ocet rozpuštěné ve vodě. V případě, že potíže neustoupí do několika dnů nebo se zhoršují, navštivte lékaře.
Žlučníková kolika
Jedná se o akutní náhlou bolest v nadbřišku na pravé straně. Obvykle souvisí s akutním zánětem žaludku. Dietní opatření jsou stejná jako u zánětu žaludku.
Příčiny: Obvykle ji způsobují žlučové kameny či tzv. písek ve žlučníku či žlučovodech, na jejichž vzniku se podílí stres, nezdravá strava, přejídání a obezita. Při svátečních hostinách může akutní koliku vyvolat právě jídlo a alkohol.
Prevence a léčba: Pokud víte, že trpíte na potíže se žlučníkem, nedovolujte si žádný dietní prohřešek, tzv. pro jednou se to nezblázní. Bohužel, i jedna chyba vám může pokazit svátky i dalších několik týdnů, a to přece nechcete. Pokud se přesto se vyskytnou potíže, užijte léky předepsané lékařem. Kdo problémy netrpí delší dobu, ale cítí nastupující potíže, může je zkusit vyřešit pomocí šťávy z brambor, řepíkového čaje nebo jedlé sody.
Jak se vyvarovat nadýmání, průjmu či zácpy čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 50.