Abeceda z kuchyně: Cizokrajné názvy jídel a surovin už nebudou problém!

Stalo se to asi každému. Přišli jste do restaurace a nevěděli, jak si objednat. Buď jste netušili, co se pod cizím názvem pokrmu skrývá, nebo jste se styděli před číšníkem krkolomné slovo vyslovit. Proto jsme pro vás vybrali 35 pojmů z gastronomie, s nimiž mohou být problémy, u některých přidali i zajímavost z historie a navíc pár receptů.
D
Demi-glace [demyglas]
Původně tak byla označována španělská omáčka zjemněná červeným vínem. Dnes se tímto pojmem označuje silný vývar z telecích nebo hovězích kostí, odborníky nazývaný také fond. Jeho příprava trvá až 36 hodin!
E
Enchilada [enčilada]
Tradiční mexický pokrm z kukuřičné tortilly, které se plní masem, zeleninou a sýrem. Podávají se srolované, přeložené nebo stohované jako hlavní chod.
POTŘEBUJETE:
500 g vepřového mletého masa
4 stroužky česneku
2 feferonky
olivový olej
sůl
mletý pepř
oregano
třtinový cukru
150 ml tmavého piva
1 červenou cibuli
300 g cherry rajčat
limetkovou šťávu
1 hrst nasekaného koriandru
4 tortilly
150 g čedaru
Česnek a feferonku nakrájíme nadrobno a s mletým masem orestujeme v rozehřáté pánvi s olivovým olejem dozlatova. Osolíme, opepříme, ochutíme oreganem a lžící třtinového cukru. Po zkaramelizování cukru podlijeme pivem a chvíli podusíme. Na salsu nakrájíme nadrobno červenou cibuli, cherry rajčata a druhou feferonku, vše zalijeme olivový olejem (aso 100 ml). Přidáme limetkovou šťávu, špetku třtinového cukru, sůl, pepř a najemno nasekaný koriandr. Důkladně promícháme a necháme chvíli odpočívat. Do středu každé tortilly dáme masovou směs, na ni nastrouhaný čedar a trochu zeleninové směsi. Zarolujeme a přendáme na plech. Na každou přidáme ještě trochu salsy a posypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme v troubě předehřáté na 220 °C asi 5 minut. Zapečené tortilly před servírováním překrojíme na poloviny a podáváme se zbylou salsou.
F
Foie gras [fua gra]
Jeden z nejdražších světových pokrmů, jde o ztučnělá játra hus a kachen.
Focaccia [fokáča]
Jemný sýrový chléb z podobného těsta jako pizza se ochucuje olivovým olejem, bylinkami, olivami, smaženou cibulkou, rozmarýnou a také česnekem. Dělá se ale i sladká focaccia (do těsta se přidává cukr a hrozinky nebo ořechy).
Více pojmů vám osvětlíme v tištěnémn Aha! pro ženy číslo 42.