Abeceda z kuchyně: Další pojmy, které bychom nemuseli znát...
Stalo se to asi každému. Přišli jste do restaurace a nevěděli, jak si objednat. Buď jste netušili, co se pod cizím názvem pokrmu skrývá, nebo jste se styděli před číšníkem krkolomné slovo vyslovit. Proto jsme pro vás vybrali 35 pojmů z gastronomie, s nimiž mohou být problémy, u některých přidali i zajímavost z historie a navíc pár receptů.
G
Galettes [galet]
Jde o tenké francouzské koláče z listového nebo kynutého těsta.
Gazpacho [gaspáčo]
Studená zeleninová polévka ze Španělska, jejímž základem jsou dobře vyzrálá rajčata.
H
Halaszlé [halaslé]
Polévka z více druhů čerstvých, sladkovodních ryb připravovaná v kotlíku.
CH
Chutney[čatní]
Tradiční pochutina indické kuchyně, jde o různé druhy omáček, které se používají k dochucování jídel, ať už masitých, nebo vegetariánských.
I
Irish Stew [ajriš stjú]
Jde o nejoblíbenější irský pokrm. Připravuje se jak z jehněčího, tak hovězího masa. Peče se v kameninové nádobě. Přidávají se do něj různé druhy zeleniny, hlavně karotka a kapusta, vždy podle ročního období.
J
Jalapeňo [chalapeňo]
Nejpálivější ze všech druhů pálivých paprik, pocházející z Mexika.
K
Kebab[kebap]
První zmínky o tomto jídle pocházejí z Turecka. Zjednodušeně řečeno jde o maso připravované na grilu. Obvykle se kusy marinovaného masa napichují na jehlu vertikálního grilu, kde se otáčejí a okrajují. Někdy se připravuje i z mletého masa.
POTŘEBUJETE:
500 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
2 plátky toustového chleba
4 lžíce mléka
1 vejce
1 červenou cibuli
2 hrsti nasekané petrželky
2 stroužky česneku
1 lžičku mletého badyánu
1 lžičku mletého koriandru
1 lžičku římského kmínu
sůl
mletý pepř
Vejce a nakrájený toustový chléb zalijeme mlékem a rozmixujeme na hladkou kaši. Necháme chvíli stát. Do mísy dáme mleté maso, přidáme směs z mixéru, nadrobno nakrájenou cibuli, nasekanou petrželku, prolisovaný česnek a koření. Vše prohněteme rukama a ze směsi tvarujeme malé válečky, které napichujeme na špejle nebo na grilovací jehly. Vždy lehce přimáčkneme. Buď grilujeme na rozpáleném grilu 10 minut z každé strany, nebo pečeme na pechu s pečicím papírem v troubě vyhřáté na 200 °C 15 – 20 minut.
Více pojmů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 42.