Abeceda z kuchyně, aneb zorientujte se v cizích názvech jídel a přísad...

Stalo se to asi každému. Přišli jste do restaurace a nevěděli, jak si objednat. Buď jste netušili, co se pod cizím názvem pokrmu skrývá, nebo jste se styděli před číšníkem krkolomné slovo vyslovit. Proto jsme pro vás vybrali 35 pojmů z gastronomie, s nimiž mohou být problémy, u některých přidali i zajímavost z historie a navíc pár receptů.
A
Amuse-bouche [amyzbuš]
Francouzský výraz pro malý slaný pokrm, zpravidla jen sousto, podávané v lepších restauracích jako pozornost podniku.
B
Bagel [bejgl]
Kulaté pečivo s otvorem, obvykle posypané hrubou solí, kmínem nebo mákem. Často se podává rozkrojený s oblohou, někdy se peče i nasladko se skořicí a rozinkami.
Bouillabaisse [bujabéz]
Tradiční polévka z ryb a mořských plodů původem z přístavu města Marseille. Podobná polévka se vaří i v jiných středomořských zemích, v Marseille a celém Provence se do ní přidávají provensálské byliny a nejprve se podává vývar s opečenými plátky chleba, ryby, mořské plody a zelenina se dávají na oddělenou mísu či tác.
C
Carpaccio [karpáčo]
Původně šlo o na velmi tenké plátky nakrájenou syrovou hovězí svíčkovou, pokapanou olivovým olejem a citronovou šťávou. Dnes se na stejný způsob dělá například losos nebo červená řepa.
Cordon bleu [kordon blé]
Jde o smažený telecí řízek plněný vepřovou šunkou a sýrem typu Ementál nebo Gouda, jde pojmenován podle vyznamenání nejlepších francouzských kuchařů Cordon bleu (tedy Modrá stuha). Někde se dělá i z vepřového nebo kuřecího masa, ale tato varianta musí být v jídelním lístku vždy uvedena.
Crème brûlée [krém brylé]
V překladu doslova spálený krém. Jde o dezert ze smetany, žloutků a vanilky, který se peče v troubě. Pak se na povrchu vytvoří flambováním karamelová vrstva.
POTŘEBUJETE:
1 l smetany ke šlehání
8 žloutků
120 g vanilkového cukru
1 vanilkový lusk
1 lžíci mandlového likéru
krystalový cukr na posypání
Smetanu zahřejeme na teplotu asi 40 °C, smícháme s vanilkovým cukrem a dření vanilkového lusku. Za stálého míchání necháme cukr rozpustit a vmícháme žloutky a likér. Směs nalijeme do zapékacích misek do výšky tří čtvrtin, vložíme do vyššího pekáčku s vodou a ve vodní lázni pečeme při 125 °C 50−60 minut. Po upečení necháme zchladnout. Před podáváním sypeme krystalovým cukrem, přelijeme likérem a zapálíme, aby povrch zkaramelizoval.
Více cizích pojmů vám vysvětlíme v tištěném Aha! pro ženy číslo 42.