LETNÍ PUTOVÁNÍ ZA JÍDLY: Neapol je sladká!
Julia Roberts se ve slavném filmu Jíst, meditovat, milovat vydala do Itálie získat zpět chuť k jídlu. Kromě Říma si nenechala ujít návštěvu Neapole, kolébky skvělé italské pizzy zvané Margherita. Neapol a její okolí však nabízí mnohem víc. Úžasné památky, slunečné pobřeží, modré moře a spoustu dalších dobrot, které stojí za to ochutnat. Náš seriál Letní putování za jídlem proto pokračuje právě v Itálii.
Neapol
Historie třetího největšího italského města a metropole Kampánie sahá až do 8. století před naším letopočtem, kdy bylo založeno řeckými obyvateli zdejší oblasti. Z řečtiny také pochází název města – Nea Polis znamená nové město. První dochované zmínky o městě pocházejí z roku 79 našeho letopočtu, kdy vybuchla nedaleká sopka Vesuv a zničila města Pompeje, Herculaneum, Oplontis a Stabie. Význam Neapole od té doby stoupal.
Nenechte si ujít: Projít toto ohromné město za jediný den a navštívit všechny pamětihodnosti rozhodně není možné. Vynechat byste však určitě neměli návštěvu neogotické katedrály San Gennaro, zasvěcené svatému Gennarovi, patronu Neapole, kláštera svaté Kláry či Baziliky San Francesco di Paola.
Neapol je také proslulá svými hrady. Na vrcholku kopce Vomero se tyčí hrad svatého Eliáše, přímo v zálivu, odkud je krásný výhled na přístav a na Vesuv, zase můžete obdivovat Castel dell´Ovo. Odjet z Neapole také nemůžete, aniž byste si prošli proslulou Španělskou čtvrť s prádlem pověšeným napříč uličkami.
Co ochutnat: Margheritu tu mají na každém rohu. Sami Italové vám však doporučí, abyste minuli velké restaurace na náměstích, kde se nabízí menu pro turisty, ale spíše zašli do některé z pizzerií, kam chodí místní. Kvalita bude výrazně vyšší a cena naopak mnohem nižší. Navštívit můžete i L´Antica Pizzeria da Michele, kde si Margheritu dala výše zmíněná Julia Roberts. Její kvalitu místní chválí, ale připravte se na to, že tu bývá skoro pořád plno.
Z Neapole byste rozhodně neměli odjet, aniž byste ochutnali místní vyhlášené sladkosti – například sfogliatelle ricce (kapsy z listového těsta plněné ricottou) nebo babà (rumové bábovičky).
Babà
POTŘEBUJETE:
✔ 300 g hladké mouky
✔ 50 g droždí
✔ 100 g másla
✔ 5 vajec
✔ 1 lžíci cukru
✔ sůl
✔ tuk a mouku na formičky
Na polevu:
✔ 300g cukru
✔ 5 panáků rumu
✔ 500 ml vody
✔ citronovou kůru
Suroviny na těsto smícháme a necháme asi půl hodiny kynout. Do tukem vymazaných a moukou vysypaných formiček o velikosti hrnku dáme těsto asi do poloviny a necháme další půlhodinu kynout. Pak pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C asi 25 minut dozlatova. Mezitím si připravíme polevu. V kastrůlku rozpustíme cukr s vodou a rumem, přidáme citronovou kůru vcelku. Jakmile se cukr rozpustí, ponoříme bábovky do tekutiny, aby se nasákly, a můžeme podávat.