LEXIKON ZDRAVÍ: Odhalte nejčastější choroby žaludku a slinivky včas!
Onemocnění žaludku jsou v současnosti poměrně častá a trpí jimi velká část populace. Žaludek je místem, kde dochází k prvnímu natrávení potravy po jejím rozžvýkání a spolknutí a tedy i k prvnímu vstřebávání živin. Prostřednictvím úst a jícnu je přímo propojen s vnějším prostředím, proto může být náchylný k onemocněním. A slinivka? To je malý orgán uložený mezi žaludkem a velkými břišními cévami. Má velmi důležitou funkci pro trávení. Spolu se žlučníkem ústí do dvanáctníku – části tenkého střeva, kam se dostává potrava natrávená v žaludku. Ve dvanáctníku se slinivka pomocí trávicích enzymů podílí na přeměně cukrů, tuků a bílkovin z potravy v důležité živiny. Slinivka mimo jiné produkuje i hormon inzulin, který je nezbytný pro udržení optimální hladiny krevního cukru.
ŽALUDEK
Akutní zánět žaludku
Jak se projevuje: Náhlý pocit pálení v podbřišku například po kořeněném jídle nebo poté, co jste to trochu přehnali s alkoholem nebo léky proti bolesti (například ibalginem). Tento stav je někdy provázený nechutenstvím, průjmem či zvracením.
Jak ho řešit: Doporučuje se dieta, a to v podobě čaje a sucharů. Po 2 až 3 dnech se zánět obvykle zhojí a je možné se postupně vracet k netučným pokrmům.
Chronický zánět žaludku
Jak se projevuje: Z počátku se nemusejí objevovat žádné bolestivé příznaky, nemoc se vyvíjí postupně a projevuje se z počátku jen pocitem sytosti, později nechutenstvím a občas bolestmi v nadbřišku. Až 90 % chronických zánětů je způsobený bakteriemi Helicobacter pylori. Postupně se narušuje žaludeční sliznice, která pak má nižší schopnost vstřebávat některé látky z potravy, např. vitamin B12, což vede k chudokrevnosti.
Jak ho řešit: Pokud se prokáže bakteriální původce zánětu, léčí se antibiotiky. Nedílnou součástí léčby jsou klidový režim a dieta.
Žaludeční vředy
Jak se projevují: Často k nim vede chronický neléčený zánět žaludku, projevují se jeho bolestmi zhruba do 2 hodin po jídle, dále nadměrným říháním, nechutenstvím či zvracením. Příčinou je velký stres, častá konzumace kořeněných jídel, kouření či záliba v alkoholu. Nebezpečnou formou jsou žaludeční vředy v chronickém stadiu, u kterých hrozí prasknutí a krvácení do dutiny břišní, nebo proniknutí na orgány v okolí žaludku, jako jsou játra či slezina.
Jak je řešit: Vředy vznikají častěji u mužů a jde o dlouhodobé onemocnění, které by měl mít pod kontrolou lékař.
Jaká je prevence?
1. Zdravá strava
Dostatek ovoce, zeleniny a vlákniny dodá tělu potřebné vitamíny a minerály. Pro lepší stravitelnost se doporučuje ovoce či zeleninu nastrouhat.
2. Omezení kávy a pikantního koření
Zkuste nahradit alespoň jednu kávu denně bylinkovým čajem. Někteří odborníci rovněž nedoporučují pití kávy bezprostředně po jídle, tedy například po obědě. Místo pepře nebo chilli koření jídlo ochucujte bylinkami.
Nadměrná konzumace alkoholu a kouření vede k dráždění sliznice žaludku. Alkohol pijte s mírou, cigarety vyřaďte raději úplně.
Bylinky, které pomáhají
Některé uleví při onemocněních žaludku, nebo i v případech, že si žaludek podráždíme jídlem, kávou či alkoholem.
1. Máta peprná
Čaj reguluje zažívání a zklidňuje podrážděnou žaludeční sliznici.
2. Heřmánek pravý
Lžičku heřmánku a půl lžičky fenyklu přelijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut vylouhovat. Pijte po malých doušcích.
3. Meduňka a sléz
Ze lžičky meduňky a slézu maurského si připravte čaj. Zalijte bylinky 250 ml vroucí vody a nechte 5 minut louhovat. Sléz chrání sliznici poškozenou zánětem a meduňka uklidňuje.
4. Puškvorec
Uvařte si nálev z kořene puškvorce nebo žvýkejte jeho kořen. Nálev si připravíte smícháním půl litru studené vody a tří lžiček mletého nebo strouhaného kořene. Nechte macerovat 4 hodiny. Před pitím lehce ohřejte.
5. Řepík lékařský
Čaj z řepíku můžete pít po jídle namísto kávy.
6. Lékořice
Čaj tlumí žaludeční křeče. Půl lžičky kořene zalijte 250 ml vroucí vody a nechte 15 minut louhovat. Pijte po doušcích nejlépe před jídlem.
SLINIVKA
Akutní zánět slinivky
Jak se projevuje: Projeví se nečekanou silnou bolestí v levém boku, která může vystřelovat až do zad, často po tučném nebo smaženém mastném jídle nebo po vyšší konzumaci alkoholu. Dále se přidává nevolnost, opakované zvracení, plynatost, zvýšená teplota a zrychlený tep.
Jak ho řešit: Je nutné okamžitě vyhledat lékařskou pomoc, neboť silná bolest může způsobit i šok. Léčba probíhá v nemocnici, kde je výživa prvních několik dní podávána infuzemi a bolest se tiší léky, nebo se podávají antibiotika. Pokud je akutní zánět léčen včas, slinivka není trvale poškozena. Po vyléčení je doporučována střídmost v jídle a pití.
Chronický zánět slinivky
Jak se projevuje: Bývá způsoben hlavně dlouhodobým pitím přemíry alkoholu. Mezi zdravotní komplikace způsobené chronickým zánětem patří snížená produkce trávicích enzymů a s tím spojené nechutenství, nechtěné hubnutí, bolesti břicha po jídle, nadýmání, průjmy či žloutenka. Při chronickém zánětu slinivka také snižuje produkci inzulinu a vzniká cukrovka.
Jak ho řešit: Léčba probíhá doma pomocí lékařem předepsaných léků, dále je potřeba dodržovat přísnou dietu a naprosto vynechat alkohol. Chronický zánět je odhalen až když je funkce slinivky nějak poškozena, zanechává tedy trvalé následky na lidském zdraví.
Jaká je prevence?
1. Minimum alkoholu
Alkohol ničí tkáň slinivky, může způsobit zánět a dokonce i nádor.
2. Netučná strava
Nejezte mastné a smažené pokrmy. Pokud bez řízku, hranolků nebo pečené husy nemůžete být, omezte to třeba jen na nedělní oběd. Omezte také ořechy a semena, která obsahují hodně tuků.
3. Zvýšená konzumace ovoce a zeleniny
Zařaďte jablka, banány, broskve nebo meruňky. Dbejte na to, aby ovoce bylo zralé, nejlépe zbavené slupky. Zeleninu si dobře vybírejte! Při potížích se slinivkou je vhodná mrkev, rajčata a listové saláty. Naopak například paprika se tráví hůř.
4. Omezte potraviny, které nadýmají
Nevhodné je pečivo z kynutého těsta, pozor dávejte i na luštěniny, které si pečlivě vybírejte.
Bylinky, které pomáhají
Jelikož se potíže se slinivkou navenek projeví bolestmi břicha, můžeme si do určité míry ulevit i přírodní cestou v podobě léčivých bylin.
1. Čaj na slinivku
Uvaříme si jej ze směsi kořene lékořice, květu heřmánku, listů máty, zeměžluči a meduňky, lžičku směsi přelijeme horkou vodou a necháme 5 minut louhovat. Pak scedíme a horké popíjíme.
2. Hořec žlutý
Při špatné funkci slinivky rozdrťte suchý kořen hořce žlutého a užívejte ho 3x denně na špičku nože vždy půl hodiny před jídlem, zapijte vodou. Užívat můžete také tinkturu z hořce žlutého, která stimuluje zažívací systém, hlavně sekreci enzymů slinivky, a tak usnadňuje trávení tuků. Má příznivé účinky na slinivku a zároveň nezatěžuje prázdný žaludek. Užívejte 30 minut před jídlem.
3. Lékořice
Kořen lékořice urychluje hojení slinivky po proběhlém zánětu. Jednu lžičku rozmělněného kořene přelijte horkou vodou a nechte odstát 15 až 20 minut. Výluh pijte 3 až 5x denně před jídlem.
Více o bolestech břicha čtěte ZDE