LEXIKON ZDRAVÍ: Překyselení organismu - mýtus nebo fakt?
S nesprávnou stravou souvisí nejen problémy s trávením, ale stav, kterému se říká překyselení organismu neboli acidóza.
Jak se projevuje:
V počáteční fázi se překyselení projevuje velmi nenápadně – nevysvětlitelnou únavou, tlakem v oblasti žaludku či střevními potížemi, později dochází k celkově zhoršenému trávení a zpracování živin, což vede mimo jiné k obezitě a ukládání tukových zásob. Překyselení lze také poznat měřením pH moči lakmusovými papírky. Pokud je pH moči v průběhu dne menší než 7, značí to, že i vaše krev je kyselá a trpíte překyselením organismu.
Co ho způsobuje:
Konzumace masa, živočišných tuků, vajec, mléka a mléčných výrobků, obilovin, perlivých nápojů a cukru. K překyselení organismu také přispívá alkohol, nikotin a nadužívání léků, z psychických příčin je to nahromaděné napětí, stres a agrese.
Jak se řeší:
Tzv. alkalickou (zásaditou) dietou, která spočívá v konzumaci zejména ovoce, zeleniny, ořechů a semínek. Bílkoviny výrazně omezujete, nebo úplně vynecháváte.
Co na to lékaři:
V lékařských pramenech se ovšem očteme, že překyselení organismu neboli acidóza je stav, který se pojí s velmi vážnými chorobami. Zpravidla lidem trpícím acidózou špatně pracují ledviny. Zdravé ledviny jsou schopny regulovat pH krve tak, aby se pohybovalo na správné hladině kolem 7,4. Podle lékařů tedy strava, kterou jíme, nemá vliv na pH krve a pH krve přímo neovlivňuje pH moči, a překyselení v důsledku životního stylu považují za mýtus. „Překyselení je z hlediska lidské fyziologie naprostý nesmysl, ale to nebrání různým poradcům dál tuto teorii šířit a vyrábět a prodávat výrobky proti překyselení,“ říká například výživový poradce RNDr. Pavel Suchánek.