Nemoci z jídla: Kampylobakterióza. Toto je nejčastější nemoc z jídla!
Víte, jaká je v létě nejčastější nemoc z jídla? Není to salmonelóza, ale kampylobakterióza.
Mluví se o ní jako o nejčastější nemoci z jídla u nás. I když vám možná název nic neřekne, je dobré vědět, že může být nebezpečnější než mnohem známější salmonelóza. Jde o infekční nemoc, jejímž původcem je bakterie, která se běžně vyskytuje v zažívacím traktu drůbeže a volně žijících ptáků. Těm ale – na rozdíl od lidí – potíže nepůsobí.
Příznaky: Průjem, bolesti břicha, zvracení, horečka. Stolice může být i s příměsí krve.
Jak se jí bránit: Nejíst nedostatečně tepelně upravenou drůbež – ta je nejčastějším zdrojem nákazy. Vyhnout se nepasterovanému mléku a mléčným výrobkům.
Co zabírá: V lehčích případech odezní sama, vhodné je podávat kyselé (například kysané zelí). Dodržovat dietu, užívat probiotika, dbát na pitný režim. Těžší případy mohou skončit v nemocnici, u oslabených lidí může být spouštěčem vážných systémových onemocnění (např. artritida).