Nákazy z jídla: Salmonelóza. Pozor na to, bakterie řádí!

V létě salmonelóza řádí a dokáže jej značně znepříjemnit. Vysoké teploty, průjmy a další komplikace čekají ty, kdo sní kontaminované jídlo.
Druhá nejčastější bakteriální střevní infekce. Akutní infekční průjmové onemocnění, za kterým stojí bakterie rodu Salmonella (nejčastěji Salmonella enteritidis). Ročně se s ním u nás potýká až 30 000 lidí a nejvíce řádí právě v létě – nejčastěji ji chytíte ze zkažených a kontaminovaných potravin, jako aktuálně strávníci plzeňské jídelny. Bakterie salmonely se ze zažívacího traktu transportují do lymfatického systému a odtud do krve. Tak se mohou dostat kamkoliv a usadit se v různých orgánech, což může způsobit další komplikace.
Příznaky: Akutní a silný průjem. Nejdříve kašovitý, následně zelený s příměsí hlenu. Provází jej bolesti břicha, zvracení, vysoká horečka. K dalším příznakům patří bolesti hlavy, netečnost či dehydratace. U oslabených jedinců může vyvolat například zánět mozkových blan či kostí, způsobit poškození jater a ledvin.
Jak se jí bránit: Maso jíst pouze dostatečně tepelně upravené, pozor dát hlavně na kuřecí a vepřové maso. Nejíst syrová vejce ani výrobky, které je obsahují. Pozor na měkké salámy, majonézové saláty, rozmražené a znovu zmražené potraviny. V létě je lepší se jim vyhnout. Dbejte na hygienu, pečlivě si myjte ruce i všechny pomůcky, které přicházejí do kontaktu se syrovým masem.
Co zabírá: V lehčích případech dieta, léky proti průjmu, dodržovat pitný režim. Těžší případy končí hospitalizací v nemocnici.