Skladování a podávání vína - Jak to dělat správně...
Většina z nás má sklenku vína spojenou s oslavami, příjemným posezením s přáteli, dovolenou nebo relaxací po náročném pracovním dni. Je ale dobré nepít tento lahodný mok bezmyšlenkovitě a ten, který nám zrovna přijde v obchodě pod ruku, měli bychom se více zajímat o kvalitu vína a o to, jak ho nejlépe spárovat s jídlem. Víno totiž není jen nápoj, jeho pití patří k naší kultuře. Pojďme poodhalit některé taje vinařství alespoň trochu proniknout a zjistit, jaké víno se hodí k různým příležitostem, jak ho skladovat a podávat, s národní sommelierkou Klárou Kollárovou (45).
Skladování je priorita
Lahve s korkovým uzávěrem musí být při skladování položeny tak, aby byl korek smáčen vínem a nevysychal. K tomu poslouží různé druhy stojanů na víno, které jsou praktické a zároveň je lze vybrat tak, aby zapadly do jakéhokoliv interiéru. Hitem jsou např. nástěnné stojany, které šetří prostor. Pozor ale na sluneční záření.
Nejlepším prostředím je pro víno sklep. Pokud ho máte, je potřeba v něm zajistit konstantní teplotu mezi 10 a 12 °C, správnou vlhkost vzduchu, zamezit přímému působení světla a různým výrazným pachům a umístit lahve v horizontální poloze. Dnes řada vinoték nabízí pronájem kóje na uskladnění vína.
Dobrým řešením pro uchování vín do bytu nebo domu bez sklepa je pak speciální chladicí skříň – domácí vinotéka. Víno není vhodné uchovávat dlouhodobě v lednici. Lednice je dobrá pro vychlazení vína bezprostředně před konzumací nebo na krátkodobé uchování v řádu pár dnů. Vínu škodí hlavně vibrace.
Správné podávání
Výbava: V první řadě je to vývrtka, pak se hodí karafa, která poslouží k jakémusi nadechnutí se vína před samotným podáváním, které oceníte zejména u starších, plných vín, u nás převážně u červených. Když si pořídíte nálevku, kterou jednoduše dáte na láhev, vyhnete se pokapání ubrusu či stolu. Hodí se i chladící nádoba, která pomůže uchovat víno vychlazené i v horkých dnech.
Sklenice: K podávání vína se obecně hodí tenkostěnné sklenice z čirého skla s tenkou stopkou, za kterou můžeme sklenku držet, aniž bychom zahřívali víno. Na bílé víno jsou nejvhodnější sklenice ve tvaru pootevřeného tulipánu o objemu 190–460 ml. Ty se hodí i na růžová vína. Červené pijte z objemnější sklenice s co nejširší hladinou ve tvaru balonu o objemu 300–820 ml, ty usnadní provzdušnění vína, které se nalévá pouze do jedné třetiny. Na sekt používejte tzv. flétny, tj. úzké a štíhlé sklenice, kde můžete pozorovat perlení vína a lépe udržují teplotu. Naléváme rovněž jen do třetiny objemu.
Ideální teplota: Umožní vychutnat si víno. Plná, vyzrálá červená vína s vyšším obsahem tříslovin se podávají při vyšší teplotě cca 16 °C, mladá červená vína jsou nejlepší při teplotě 12-14 °C, růžová pak při 10-12 °C. Lehká bílá a šumivá vína se podávají při teplotě 8-10 °C.
Vaříme s vínem
Víno do kuchyně zkrátka patří. Jednak jako surovina, která doladí chuť připravovaných pokrmů, a také jako nápoj, který je může vhodně doplnit či podtrhnout chuť některých jídel. „Párování vína a jídla je věda, ale zábavná, a to nejen z rukou zkušeného sommeliera dokonale sladěného se špičkovým kuchařem. I doma se můžeme řídit několika jednoduchými pravidly, abychom si dobré jídlo užili ještě o něco více. Platí, že bychom měli především pít to, co nám chutná a nebát se zkoušet,“ říká sommelierka a dodává, že nejjednodušší a zároveň nejdůležitější radou je párovat jídla a vína podobného charakteru tak, aby chutě ladily a nesoupeřily. Lehká vína vhodně doplní jídla méně kořeněná, lehčí s nižším obsahem tuků, Proto ryby, libovou drůbež a bílé maso kombinujeme se suchými kabinetními víny jako sylvánské, Müller Thurgau. Ryzlink rýnský či Modrý Portugal. Hutná jídla, jako je prorostlé vepřové či tučná ryba, je dobré doplnit víny plné chuti. Proto se hodí pozdní sběry nebo jakostní vína s vyšším obsahem alkoholu. Příkladem jsou Chardonnay, Rulandské šedé, Neuburské, Rulandské modré, Kerner nebo Dornfelder. Kořeněná jídla snesou plná a výrazná vína. Jde o suchá a výrazně chutnající, případně láhvově zralá červená vína odrůd Frankovka, Rulandské modré, Merlot či Cabernet Sauvignon, která se dobře snoubí s hovězí pečení, steaky, skopovým či zvěřinou. Víno se hodí dokonce i ke sladkým jídlům a dezertům, zde volíme sladká vyzrálá vína.
Celý článek čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 34.