Michaela (45) vystudovala konzervatoř, ale život zasvětila přírodním mýdlům!

Hudba pro ni byla vášní a myslela si, že i tou pravou cestou, po které bude kráčet po zbytek svých dnů. Michaela Vaněčková (45) vystudovala muzikologii a zastávala prestižní pozici na vysoké škole, kde se věnovala kromě jiného analýzám a výzkumu. Jenže přesto hluboko uvnitř cítila, že to zřejmě nebude pro ni to pravé ořechové. Toužila dělat něco, co by těšilo nejen ji, ale přinášelo radost i ostatním lidem. Rozhodla se proto, že zkusí vyrobit čistě přírodní mýdlo. Psal se rok 2011 a hned s první várkou se voňavý zázrak stal pro ni láskou na celý život.
Michaela pochází ze západních Čech, kde, jak sama tvrdí, příroda voní po rozkvetlých loukách a kde strávila dětství plné objevování. „Původně jsem se však nevydala cestou alchymie přírodních ingrediencí, ale světem hudby. Vystudovala jsem konzervatoř, kde jsem se věnovala hře na klavír, a později jsem pokračovala ve studiu muzikologie na Univerzitě Palackého v Olomouci. Hudba pro mě byla nejen vášní, ale i životní cestou, která mě naučila vnímat harmonii – ať už mezi tóny, nebo mezi přírodními surovinami, se kterými dnes pracuji,“ začíná vyprávění Michaela. Po ukončení studií se její profesní život zpočátku ubíral akademickým směrem. Pracovala jako prorektorka na vysoké škole, kde se pohybovala ve světě vzdělávání, analýz a výzkumu. Přestože zastávala vysokou funkci, nebyla úplně šťastná. „Cítila jsem rostoucí touhu po tvorbě něčeho hmatatelného, co by přinášelo radost nejen mně, ale také ostatním lidem. Možná i proto mě osud zavedl k prvnímu pokusu o výrobu mýdla. A od té chvíle jsem věděla, že má cesta povede jinudy,“ říká.
Začátky v kuchyni
Všechno to přitom začalo u ní doma v kuchyni. V roce 2011 seděla u stolu a přemýšlela nad tím, co by mohla vytvořit vlastního. Rozhodla se, že vyzkouší vyrobit vlastní mýdlo. „Fascinovala mě představa, že bych mohla ovlivnit, co si nanáším na kůži, a vytvořit produkt, který bude čistý, přírodní a plný prospěšných látek. Bylo to navíc v období, kdy jsem se cítila vyčerpaná administrativními a diplomatickými povinnostmi v akademické sféře,“ vysvětluje Michaela. Její první laboratoří k výrobě mýdla se tedy stala její kuchyně. „Mixér míchal směs olejů a louhu, já jsem pečlivě sledovala teplotu a s napětím čekala, jestli se vše podaří. Když jsem druhý den nakrájela své první mýdlo na voňavé bloky, měla jsem pocit, že jsem právě objevila nový svět,“ dodává. Její manžel si původně myslel, že vaří večeři, jenže ona místo stvořila mýdlo. Hluboko uvnitř cítila, že by její produkt mohl mít potenciál. S každou další várkou se zdokonalovala. Nejdříve produktem obdarovala svoje přátele a rodinu, a postupně se u ní začala rodit myšlenka na vlastní značku.
Náročné počátky - Nejen o nich čtěte v tištěné APŽ číslo 13.