Klára Kollárová (45) je od letošního září naší národní sommelierkou!

Cestu k vínu a vinařství si našla sama už během studia na vysoké škole. I když žila v Praze a nikdo z její rodiny se tomuhle oboru nevěnoval, Klára Kollárová (45) mu naprosto v dobré smyslu slova propadla a její další směřování bylo jasné. Začala se vzdělávat nejen na domácí půdě, ale i v zahraničí a v tom vlastně pokračuje neustále. Jak sama říká, víno je láska na celý život a stále je co nového objevovat a učit se…
Jak už bylo zmíněno, Klára není z rodu vinařů, ani z vinařského kraje. Pochází z Chomutova a od svých šesti let žila s rodiči v Praze. Vystudovala Fakultu humanitních studií a kulturologii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. V tomto oboru ale nikdy nepracovala, snad kromě spolupráce na hudebním festivalu Respect ještě během studií vysoké školy. Už tam se totiž začala vzdělávat v oboru vína. „Začalo to různými brigádami, ale připadalo mi to natolik zajímavé, že jsem se o víně i práci sommeliera chtěla dozvědět víc. Ta první opravdová práce s vínem byla v dnes už michelinské restauraci La Dégustation Boheme Bourgeoise v centru Prahy. Zde jsem se naučila klást důraz na výběr a kvalitu podávaných vín a také na snoubení vín a pokrmů. Jako nováček v oboru jsem toho musela soustu načíst a samozřejmě jsem také neustále degustovala,“ říká na úvod s úsměvem Klára, podle které je čtení a degustace základem pro práci sommeliera. Protože se v oboru vinařství chtěla posunout někam dál, rozhodla se pro absolvování kurzů, díky kterým se mohla stát sommelierkou. Je například držitelkou titulu Fine and Rare Wine Specialist a úspěšně zakončila studium na WSET Diploma in Wine and Spirits v Rakousku. I díky tomu pak v restauraci zůstala právě na pozici sommelierky. „Vlastně ani nevím, jak to všechno přišlo. Měla jsem vnitřní motivaci dozvědět se o víně co nejvíce, učit se nové věci a otevřít svět vína všem, kteří touží vědět víc. To mě nutilo posouvat se pořád někam dál,“ zamýšlí se mladá žena.
Je to pro ženy?
Díky tvrdé práci a touze se zlepšovat se jméno Klára Kollárová stalo postupně ve vinařských kruzích známým. Ne vždy to ale bylo jednoduché, někdy i proto, že se jako žena pohybovala ve světě, který byl a vlastně stále je doménou mužů. „Být jednou z mála žen ve světě mužů, ať už vinařů nebo sommelierů, bylo z počátku spíše výhodou. Byla jsem mladá a vlastně jsem si ani neuvědomovala, že by někdo mohl mít vůči mně předsudky. Důvodem možná byl také fakt, že si někteří lidé mysleli, že v oboru dlouho nevydržím a nějak moc se mnou nepočítali,“ vzpomíná Klára, která možná mnohé překvapila. „S přibývajícím věkem pro mě někdy bývá obtížné skloubit práci s rodinou. Mám syna Huga, kterému je 9 a chci se mu věnovat. Někdy jsou i dny, kdy kombinace mých pracovních povinností a péče o rodinu vyžadují zapojení celého mého okolí,“ doplňuje. Vzdělávání v oboru vína jí přineslo i nové pracovní příležitosti. Stala se hlavní sommelierkou vinných barů Vinograf a i jejich spolumajitelkou. „Líbil se mi koncept práce s vínem založený na zážitku, který se přizpůsobí jakémukoliv zákazníkovi, ať už jde o profesionála, nebo laika,“ upřesňuje Klára. Problémy v oboru přišly samozřejmě v době covidu, kdy byly zavřené bary, restaurace, nemohly se pořádat degustace ani workshopy. Vinograf si poradil pořádáním tzv. online degustací. „Vše spočívalo v tom, že zákazník si objedná vína pro danou degustaci. Ta mu jsou doručena domů a on si pak v čase, jaký si vybere, pustí video, kde se zhruba do hodiny dozví o ochutnávaných vínech to nejdůležitější. Taková videa jsem natáčela ve spolupráci s Petrem Čtvrtníčkem. Zajímavé je, že tyhle online degustace s covidem neskončily, ale je o ně nadále zájem,“ popisuje sommelierka, která ve Vinografu působila až do začátku letošního roku.
Velká čest - Nejen o tom čtěte v tištěném Aha! pro ženy číslo 52.