Blanka (27) z Loštic na Olomoucku peče moučníky z tvarůžků!

Po vlastní cukrárně toužila už jako dítě. Svůj sen si Blanka Poštulková (27) splnila před devíti roky. Nemá ale obchod se sladkými kremrolemi, věnečky a kávou, její laskominy se zapíjejí pivem. Blanka totiž žije v Lošticích, které jsou známé výrobou olomouckých tvarůžků, a proto se rozhodla, společně se svými rodiči, prorazit právě s nimi v Tvarůžkové cukrárně. Vloni se stala Živnostníkem roku Olomouckého kraje a za Loštický šáteček získala i ocenění Regionální potravina.
Na tvarůžcích, které v Lošticích začal vyrábět už v roce 1876 Josef Wessels, Blanka doslova vyrostla. Její rodiče se dokonce díky nim seznámili. Jelikož v okolí Loštic nebylo mnoho pracovních příležitostí, oba chodili na brigádu do tvarůžkárny, kde se poznali. „Pamatuji si také, jak jsme si s babičkou a dědečkem dávali často ke snídani tvarůžky s chlebem namazaným máslem a k tomu podmáslí,“ usmívá se Blanka. Myšlenka začít v Lošticích podnikat vznikla už před lety, nejprve si Poštulkovi otevřeli obchod s regionálními produkty, chlebíčky a sladkými zákusky. Až časem k těmto výrobkům začali postupně přidávat vlastnoručně vyrobené netradiční slané produkty. „Začali jsme s jednoduššími věcmi, jakými byly tvarůžkové pomazánky a bramboráčky. Chtěli jsme počkat, až si lidé zvyknou na jiný chuťový vjem. Následně jsme se propekli ke kremrolím i šátečkům, které byly našimi prvními skutečnými tvarůžkovými výrobky,“ říká Blanka. A tak byla v roce 2009 v Lošticích otevřena Tvarůžková cukrárna.
Bojovali s předsudky
Následující léta pro rodinu znamenala křest ohněm. V té době totiž na tom naše ekonomika nebyla nejlépe, farmářské trhy a gastronomická turistika málokomu v Česku něco říkaly. A navíc začali podnikat s potravinou, kterou provázejí neoprávněné předsudky. I proto mnozí nevěřili, že má taková cukrárna šanci v třítisícovém městě vůbec přežít.„První tři roky byly nesmírně náročné nejen po finanční stránce. Zákazníky jsme museli nestálými ochutnávkami přesvědčovat, že tvarůžky jsou zdravé a mohou být chutné i jinak, než je znají. Tři roky neměla rodina jediný volný den. Jezdili jsme po nejrůznějších akcích nebo stáli za pultem. Po celou tu dobu jsme ale věřili, že s naší nabídkou nakonec uspějeme,“ vzpomíná Blanka. V jejich cukrárně se vše dodnes vyrábí ručně, všechno prochází přísnou kontrolou. „Pečeme v klasických domácích troubách. Těsto se u nás válí, vykrajuje i plní ručně. Zpočátku jsme měli v nabídce pouze tvarůžkové moučníky v podobě šátečků a koláčků. Později jsme k nim přidávali postupně další chuťovky. Pokud přišel někdo doma s nějakým nápadem, zasedla naše tříčlenná rodinná rada, vše se důkladně probralo, a když se dva na něčem shodli, musel třetí ustoupit. To se nám zatím vždy osvědčilo,“ objasňuje chod rodinné firmy Blanka.
Po prvotní dřině přišel kýžený úspěch, k loštické cukrárně před třemi lety přibyla pobočka v Olomouci. Dnes má firma Poštulkových osm zaměstnanců a je schopna napéct až 30 druhů tvarůžkových dobrot. Každým rokem se snaží svoji nabídku něčím novým obohatit. Letos se v Olomouci pustili do vaření Hanácké česnečky, samozřejmě s tvarůžky, jichž denně zpracují kolem 15 kilogramů. „Nabídku během sezony střídáme. Učíme Čechy, že se i tvarůžky dají jíst s brusinkami a povidly. Nekombinujeme to ale tak, abychom potlačili chuť tvarůžků, kterou chceme ve výrobku přiznat. Takže je většinou doplňují pouze jedna dvě ingredience. Může jít o bylinky, marmelády… Třeba tvarůžkový tatarák nyní nabízíme s jarní cibulkou a petrželkou, do sušenek zase přidáváme ječný slad. I proto jsme se dohodli na blízké spolupráci s jedním minipivovarem. Tvarůžky a pivo se k sobě hodí dokonale,“ usmívá se Blanka, ale dodává, že i sklenka kvalitního růžového vína je k tvarůžkům vynikající.
Že se syrečky hodí i na svatbu a jak se peče tvarůžkový štrůdl se dočtete v tištěném Aha! pro ženy číslo 18.