Petra z Brna (28) je nejlepší světovou ženskou baristkou a říká: "Ke kvalitní kávě se musíte propít!"
Ze světového mistrovství v přípravě filtrované kávy v Budapešti si nedávno přivezla celkové šesté místo. Mezi ženami však neměla trojnásobná národní šampionka Petra Střelecká (28) konkurenci! Skvělou baristkou se stala v Londýně a dnes říká, že byste v kavárně měli dostat lahodný nápoj, s nímž je třeba si pohrát. S přítelem Adamem (27) provozují v Brně kavárnu Industra Coffee. Napoprvé ji mezi šedými sklady bývalých továren budete muset trochu hledat, ale pak se sem určitě budete rádi vracet stejně jako další milovníci kávy z celé republiky i ze Slovenska.
„Kávu piji od osmnácti let. Tehdy to byla ještě instantní, tak zvané tři v jednom, kde v ní vedle kávy nechyběly ani mléko a cukr. Dnes už vím, že není nijak kvalitní, neboť se u ní pracuje s přepraženými zrnky. Pokud si však na instantní kávě někdo pochutná, tak mu v tom nikdo nemůže bránit. Takovou kávu můžete pít třikrát denně. Neublíží vám, ale ani neprospěje. Jen bych ji kvalitou přirovnala k instantní polévce,“ říká na úvod Petra Střelecká. Vystudovala hotelovou školu a pak se vydala sbírat zkušenosti do zahraničí. Skutečně lahodnou kávu ochutnala před šesti roky v Londýně, kde nejprve pracovala v jednom hotelu. „Navštívila jsem také zdejší kavárnu, kde na mě byli moc milí a nabídli mi kvalitní servis. Překvapilo mě, jak dobrá káva může být. Pár dnů nato jsem se dozvěděla, že hledají někoho na výpomoc. A tak jsem hotelovou restauraci vyměnila za vůni kávy,“ popisuje své začátky Petra. Zpočátku pracovala na pokladně a jen sledovala, co a jak dělají druzí. Po čase začala i obsluhovat. Důležité bylo udělat nejen kvalitní kávu, ale být přitom i dostatečně rychlý. „Musela jsem se vyvarovat jakýchkoliv chyb, včetně přípravy nápojů, které by se neprodaly. Když byl šálek špatně nalitý, tak se k hostu nedostal. Buď se vypil, nebo vylil. Asi čtvrt roku mi trvalo, než jsem se naučila latte art, tedy tvořit v cappuccinu krásné obrázky pouhým litím našlehaného mléka,“ vypráví Petra, která se za dva roky v londýnské kavárně naučila připravovat také skvělou filtrovanou kávu a rozeznávat a hodnotit různé druhy kávy. „Takové smyslové hodnocení je u filtrované kávy hodně důležité také pro soutěže, kde musíte porotcům přesně popsat, jak bude káva chutnat. Při bodování je totiž důležité, zda se váš popis kávy bude shodovat s tou, kterou jim předložíte k posouzení,“ prozrazuje Petra.
Cesta k vlastní kavárně
V Londýně pracovala i se svým nynějším partnerem Adamem Obrátilem. Pak se rozhodli vrátit do České republiky a společně založili v brněnském centru kultury a vzdělání kavárnu Industra Coffee, kam částečně přenesli londýnský model kaváren. „U nás dostanete jen kávu, několik druhů nealkoholických nápojů a pár sendvičů. Nejdeme cestou jako mnoho jiných, kteří v takovémto podniku nabízejí třeba i točené pivo. Zaměřujeme se jen na kávu a snažíme se ji dělat dobře,“ říká Petra. Ani »turka« v jejich kavárně nedostanete. Moc mu nefandí, protože není s jeho přípravou žádná práce, když se pouze káva zalije vodou. V kavárně byste podle ní měli dostat lahodný nápoj, se kterým je třeba si pohrát. „Poznat kvalitní kávu znamená, že se k ní musíte prostě propít. Já se o to pokouším už šest let. Prodej kávy je ale z velké části o marketingu, přitom propagované světové značky nepatří k těm vůbec nejlepším. Sice si na obalu přečtete, že o jakou značku jde, ale už se nedozvíte, odkud káva pochází a kde byla pražená. Já vám k naší kávě povím, že je třeba z Kolumbie vypěstovaná v 1800 metrů nad mořem a bude chutnat jako černý čaj s citronem.“ Petra Střelecká odebírá kávu z malé londýnské pražírny, jejíž majitel vyráží každoročně do mnoha zemí, kde ji pěstují. Zkoumá její kvalitu, ochutnává a vybírá jen to nejlepší. Není pravidlem, že by se spokojil dlouhodobě s jedním stálým dodavatelem. „Lidé se domnívají, že kávy od světoznámých firem jsou zaručeně ty nejlepší, a tak je také přijímají. Propagované značky přitom míchají několik desítek káv dohromady. Ani se nedozvíte, co vše obsahují. Z ne příliš kvalitních surovin je přepraží a unifikují tak, aby chutnaly pořád stejně. Pravá káva je ale lahodná pokaždé jinak,“ tvrdí Petra. Mezi nejlepší kávy patří v současné době vzácná odrůda Gejša, se kterou Petra Střelecká také soutěžila na mistrovství světa. Náročná je na pěstování a sklízí se v Panamě. Má hodně specifickou květinovou ovocnou chuť a patří k nejdražším na světě. Zatímco kilogram kvalitnější kávy přijde na zhruba 800 korun, za Gejšu byste zaplatili i 10 tisíc korun. Takže je spíše pro opravdové fajnšmekry.
Jak probíhala světová soutěž baristů? Dočtete se v tištěném magazínu Aha! pro ženy. Je v prodeji vždy od úterý, a to jen za 8,90 Kč!