Čajové recepty: Hruška se sirupem z čaje a bílého vína

POTŘEBUJETE: 2 sáčky zeleného jasmínového čaje (případně 1 lžíci sypaného čaje) 300 ml vody 3 lžíce cukru 300 ml bílého vína 1 pevnou hrušku 1 badyán 1 celou skořici 1 lžičku citronové šťávy
Čaj necháme vylouhovat v ne úplně vroucí vodě 2 – 4 minuty, scedíme a nalijeme do hrnce. Přisypeme cukr a přilijeme bílé víno. Hrušku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme jádřince, dáme do hrnce a zatížíme, například talířkem, aby zůstala potopená. Doplníme také badyánem a skořicí. Vaříme na velmi mírném ohni doměkka a následně necháme v nálevu vystydnout. Poté hrušku vyndáme, nálev přecedíme a svaříme ho na konzistenci sirupu, v závěru zakápneme citronovou šťávou. Hrušku dáme do hlubšího talířku a polijeme sirupem. Výborná je s vanilkovou zmrzlinou a sekanými ořechy nebo granulou.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 5.