Čajové recepty: Dort Earl grey s čokoládovým krémem

Recept od vyhlášeného cukráře Josefa Maršálka
NA KORPUS: 6 g čaje Earl Grey Ahmad Tea 60 ml vody 4 vejce velikosti M 160 g třtinového cukru 70 ml olivového oleje 160 g hladké mouky 20 g kukuřičného škrobu 6 g prášku do pečiva 1 g soli
NA KRÉM: 40 ml bergamotového pyré 100 g hořké čokolády 70 % 250 g másla 175 g pudrového cukru 1 g soli
NA KAVIÁR S ČAJEM A BERGAMOTEM: 3 g čaje Earl Grey Ahmad Tea 130 ml vody 15 ml medu 2 g agaru 35 g cukru krupice 50 ml bergamotového pyré řepkový olej
NA DOKONČENÍ 50 g pražených mandlí olivové listí jedlý zlatý prach
Na korpus zalijeme čaj vařící vodou a necháme ho dobře vylouhovat, poté scedíme a dobře vymačkáme. K tekutině přidáme vejce a cukr. Tuto směs poté vyšleháme do husté pěny. Opatrně do ní zamícháme olivový olej a úplně na závěr všechny ostatní sypké ingredience tak, abychom příliš neztratili objem. Hmotu nalijeme do papírem vyložené dortové formy a pečeme při 160 °C asi 30 – 35 minut, nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nezůstane zcela suchá. Korpus vyjmeme z trouby a necháme na mřížce vychladnout. Na krém přivedeme k varu pyré, smícháme ho s čokoládou a dobře rozmícháme. V míse utřeme velmi měkké máslo s cukrem do nadýchané hmoty, přidáme sůl a čokoládovou směs a šleháme, dokud nezískáme hladký nadýchaný krém. Na kaviár zalijeme čaj vařící vodou a necháme ho dobře vylouhovat. Poté ho scedíme. K tekutině přidáme med, agar rozmíchaný v cukru a směs přivedeme k varu. Vaříme asi 20 – 30 sekund, sundáme z plotýnky a přimícháme bergamotové pyré. Tekutinu dáme do tzv. squeeze láhve a do sklenice s velmi chladným, lehce zamraženým olejem kapeme kapky. Necháme je v oleji 10 minut odpočinout, poté přecedíme a propláchneme ve studené vodě. Korpus dvakrát prokrojíme a naplníme dvěma třetinami krému, zbylým krémem pomažeme strany i povrch dortu. Spodní hranu odekorujeme kousky mandlí, pro větší efekt je při pražení prosypeme cukrem a po vychladnutí obalíme v jedlém zlatém prachu. Kaviár naaranžujeme po obvodu a dozdobíme olivovým listím.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 5.