Zelňačka s uzeným a bramborem

POTŘEBUJETE: 500 g bílého kysaného zelí 200 g uzeného masa 100 ml smetany ke šlehání 1 velkou cibuli 3 lžíce hladké mouky 3 středně velké brambory 2 bobkové listy 5 kuliček nového koření 2 lžíce mleté sladké papriky 1 lžičku drceného kmínu 1 ½ l masového vývaru sůl mletý pepř sádlo chilli podle chuti
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a zvlášť uvaříme v osolené vodě. Kysané zelí slijeme, můžeme propláchnout. Dáme ho do hrnce, zalijeme vývarem a přidáme bobkový list, nové koření a drcený kmín. Vaříme skoro doměkka. Mezitím na pánvi s rozpáleným sádlem orestujeme cibuli a uzené maso nakrájené na kostičky. Jakmile směs zesklovatí, zasypeme ji hladkou moukou a uděláme za stálého míchání jíšku, kterou zasypeme paprikou a chilli podle chuti. Promícháme a necháme vychladnout. Pak směs vmícháme do vývaru se zelím, promícháme a společně 15 minut vaříme. Nakonec přidáme brambory, prohřejeme a zjemníme smetanou.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 1.