Jarní bylinky: Šeříkový sirup

POTŘEBUJETE: 4 květenství klasického šeříku 1 zralé grantové jablko 250 g třtinového cukru ½ lžičky Kyseliny citronové Labeta
Z keře šeříku odstřihneme květy a vyklepeme hmyz. Obereme květy od stonků a vložíme na dno hrnce. Granátové jablko rozpůlíme, vymačkáme zrníčka i šťávu do hrnce na květy. Přidáme na špičku lžičky kyselinu citronovou, která zabraňuje růstu bakterií, kvasinek a plísní, proto se používá v potravinářství i jako přírodní a bezpečný konzervant. Směs dolijeme vodou, aby byly květy ponořené, zakryjeme plátýnkem a poklicí a necháme v chladu a tmě do druhého dne louhovat. Přes stejné plátýnko směs přecedíme a získáme tak silný základ na sirup. Směs osladíme polovinou cukru a začneme zahřívat. Po svaření části tekutiny, dochutíme zbylým cukrem. Není nutné použit všechen, řiďte se svou chutí. Podle množství tekutiny lehce sirup svaříme, ochutíme a zkoncentrujeme tekutinu tak, aby byla sirupovitá. Tip: Používáme na jaře a v létě na výrobu limonád ze sodovky nebo neperlivé chlazené vody, přidáme citrusy, čerstvé bylinky a podle chuti led a můžeme podávat.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 17.