Jarní bylinky: Sedmikráskový sirup

POTŘEBUJETE: 500 květů sedmikrásky 1000 ml vody 800 g cukru 1 citron 1 vrchovatou lžičku kyseliny citronové Labeta
Květy bez stonků jen lehce propláchneme, ať je zbavíme případných broučků. Vložíme je do hrnce, sklenice nebo jiné dostatečně veliké nádoby a zalijeme převařenou horkou vodou. Přidáme na plátky nakrájený citron, pokud je v BIO kvalitě, můžeme ho nechat i s kůrou. Takto necháme sedmikrásky 24 hodin louhovat. Druhý den vodu ze sedmikrásek scedíme do hrnce, přes plátýnko či hustý cedník, přidáme cukr a kyselinu citronovou a vaříme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí a sirup nezačne houstnout. Poté můžeme plnit do čistých a vyvařených láhví, které následně pro zakonzervování otočíme na 10 minut dnem vzhůru. Sedmikráskový sirup lze použít do vody jako „šťávu“ nebo jej používat na slazení, na zmrzlinu, lívance, palačinky a podobně.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 17.