Jarní bylinky: Pampeliškový med
POTŘEBUJETE: 5 hrstí čerstvých pampeliškových květů 1 hrst čerstvých listů meduňky 300 g třtinového cukru 2 citrony ½ lžičky kyseliny citronové Labeta
Natrhané květy rozložíme na mřížku nebo prkénko a necháme chvíli být, aby vylezli broučci. Do hrnce dáme čisté, ale nemyté květy. Květy nemyjeme pod vodou, připravili bychom se o cenný pyl. Zalijeme je vodou tak, aby byly květy ponořené, a přiveďte k varu a necháme pár minut pobublávat, stáhneme z ohně a přidáme na plátky nakrájené citrony a čisté listy meduňky. Přikryjeme utěrkou a zaklopené pod pokličkou necháme macerovat do druhého dne. Druhý den slijeme a vyždímáme tekutinu přes plátýnko nebo látkovou plenku. Vyždímejte maximum tekutiny a přidáme cukr a špetku kyseliny citronové. Tekutinu pomalu vaříme a dáváme pozor, ať nevzkypí a neuteče. Vaříme a redukujeme z občasného promíchání, dokud tekutina nezhoustne na konzistenci medu, trvá to 1 –2 hodiny.
Více receptů njadete v tištěném Aha! pro ženy číslo 17.