V souladu s přírodou: Meruňkový koláč ze špaldové mouky
POTŘEBUJETE: 500 g meruněk 3 vejce 200 g třtinového cukru 250 ml plnotučného mléka 250 ml slunečnicového oleje ½ pytlíku prášku do pečiva 170 g špaldové bílé polohrubé mouky 170 g špaldové bílé hladké mouky trochu másla na vymazání Na drobenku: 150 g másla 3 lžíce třtinového cukru 3 lžíce hrubé mouky
Meruňky omyjeme, rozpůlíme, vypeckujeme a necháme okapat. Ze změklého másla, cukru a mouky připravíme drobenku, kterou necháme vychladit v lednici. Vejce vyšleháme s cukrem a olejem, přilijeme vlažné mléko a přisypeme obě mouky smíchané s práškem do pečiva. Vypracujeme do hladkého těsta, v případě potřeby zahustíme moukou, nebo naopak naředíme ještě trochou mléka. Těsto nalijeme do formy vymazané máslem, navrch poklademe meruňky a posypeme drobenkou. Dáme do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 30 – 40 minut.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 9.