Recepty z hor: Šumava - Kančí kýta s jalovcovou omáčkou

POTŘEBUJETE: 750 g kančí kýty 50 g slaniny 1 cibuli 5 stroužků česneku 3 lžíce sádla jalovec sůl mletý pepř
Kančí maso očistíme, prošpikujeme slaninou, ze všech stran osolíme, ochutíme pepřem a posypeme drcenými kuličkami jalovce. Necháme ho přes noc v lednici odležet. Rozehřejeme troubu na 180 °C, cibuli nakrájíme na drobné kostičky a v pekáčku orestujeme na rozpáleném sádle, na krátkou chvíli přidáme utřený česnek a poté odstavíme z plotny. Na směs položíme maso, podlijeme trochou horké vody a dáme péct do trouby. Pečeme 10 minut, poté snížíme teplotu na 160 °C. Během pečení maso průběžně poléváme nejdříve horkou vodou, poté šťávou z masa. Pečeme zhruba 2 hodiny. Když je kýta měkká, vyjmeme ji z kastrolu, uložíme na teplé místo a zakryjeme alobalem. Šťávu vydusíme tak, aby zhoustla. Maso nakrájíme na plátky a podáváme s omáčkou a bramborovou přílohou.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 1.