Recepty z hor: Beskydy - Valašská kyselice

POTŘEBUJETE: Na naložení zelí: 200 g kysaného bílého zelí 1 hlavičku česneku sůl pepř kmín
Na polévku: 300 g žeber 2 středně velké cibule 5 bobkových listů 3 kuličky nového koření 3 kuličky celého pepře 1 hlavičku česneku sůl pepř kmín 2 větší uvařené a oloupané brambory 100 g hladké mouky 300 ml smetany ke šlehání majoránku
Zelí překrájíme, přidáme rozmačkaný česnek, špetku soli, pepř a kmín. Promícháme a necháme uležet do druhého dne v lednici. Žebra vložíme do 1,5 litru studené vody, přidáme obě rozkrojené cibule a koření, vaříme 5 hodin při teplotě 80 – 90 °C. Uvařená žebra vyjmeme z hrnce, necháme vychladnout při pokojové teplotě. Poté stáhneme maso od kosti a pokrájíme na kostičky. „Důležité je nechat maso přirozeně vychladnout při pokojové teplotě, nikdy je nechladit »šokem«,“ upozorňuje šéfkuchař Jiří Novosad z Wellness hotelu Horal. Do vývaru přidáme uleželé zelí a asi hodinku vaříme. Když je zelí měkké, vrátíme maso zpět do vývaru. Hladkou mouku rozmícháme v hrníčku se smetanou a opatrně vlijeme do vývaru. Takto polévku zahustíme. Krátce povaříme. Až na závěr přidáme již uvařené brambory nakrájené na kostičky a majoránku. Naposledy promícháme a můžeme podávat.
Více receprtů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 1.