Lehké přírodní řízky: Telecí s citronovou omáčkou
POTŘEBUJETE:
500 g telecí kýty
3 bio citrony
5 lžic olivového oleje
sůl
mletý pepř
1 lžíci másla
Z masa nakrájíme 8 tenkých plátků, mezi fólií je pak naklepeme, aby byly přibližně ½ cm silné. Citrony umyjeme v horké vodě, osušíme a jeden nakrájíme na plátky. Z druhého nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu, z třetího použijeme pouze šťávu. Smícháme 3 lžíce oleje, 5 lžic citronové šťávy s pepřem a citronovou kůrou. Řízky v této směsi několikrát obalíme a pak je necháme asi hodinu marinovat. Na pánvi zahřejeme zbylý olivový olej a osušené řízky na něm opékáme 2 – 3 minuty z obou stran. Vyjmeme, osolíme a uchováme v teple. Marinádu přelijeme do pánve, necháme ji téměř vyvařit a pak přidáme 5 lžic citronové šťávy a vmícháme studené kousky másla. Mícháme, až vznikne hustá omáčka. Ochutíme ji podle potřeby solí a pepřem a podáváme ji k řízkům spolu s plátky citronu. Přílohou můžou být těstoviny, rýže i jen pečivo.
Více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 34.