Houby: Houbové rizoto
POTŘEBUJETE:
500 g malých suchohřibů
75 g parmazánu
4 šalotky
1 stroužek česneku
4 lžíce olivového oleje
300 g rýže na rizoto
125 ml suchého vermutu
500 ml mrkvové šťávy
400 ml zeleninového vývaru
2 lžíce másla
1 svazek petrželky
1 bio limetu
sůl
mletý pepř
bylinky a parmazán na ozdobu
Houby očistíme a nakrájíme, šalotku a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a šalotku s česnekem na něm za stálého míchání zpěníme. Přidáme rýži a necháme ji zesklovatět. Zalijeme vermutem a za stálého míchání necháme tekutinu vsáknout do rýže. Postupně přiléváme mrkvovou šťávu a vývar. Rýži vaříme 18 – 20 minut na skus. Občas promícháme. Na pánvi mezitím rozehřejeme máslo a zbylý olivový olej. Houby na něm asi 5 minut restujeme. Petrželku nasekáme, z limety nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu. Houby, parmazán, petrželku, kůru a šťávu vmícháme do rizota, osolíme, opepříme a podáváme ozdobené parmazánem a bylinkami.
Více recptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 31.