Recepty první republiky: Bramborový závin s uzeným a červeným zelím

Na závin potřebujete:hladká mouka 300 g, brambory uvařené ve slupce den předem 800 g, vejce 4 ks, máslo 80 g, strouhanka 80 g, vařené uzené maso 400 g, cibule 200 g, sádlo 100 g, sůl
Na salát potřebujete: červené zelí 600 g, máslo nebo olej 40 g, trocha drceného kmínu, sůl, voda nebo vývar 120 ml
Závin:
Na vál si připravte mouku. Do ní prolisujte oloupané brambory, přidejte sůl, vejce a vypracujte vláčné těsto. Na pomoučeném vále rozválejte vypracované těsto na tenký obdélník, který potřete rozpuštěným máslem, posypte na másle usmaženou strouhankou a jemně sekaným nebo pomletým uzeným masem. Pak zatočte jako závin, zabalte ho do vlhké, máslem potřené utěrky, na koncích pevně zavažte a dejte vařit asi na půl hodiny do slané vody. Uvařený závin ostrým nožem na šikmé řezy. Podávejte ho nejlépe se zelným salátem a na sádle dozlatova opečenou cibulkou.
Salát:
Na salát zelí zbavte košťálu a nakrájejte ho na jemné nudličky. V sítu je ponořte na chvíli do vroucí vody, vyjměte a nechte okapat. V kastrole rozehřejte máslo, vsypte spařené zelí, kmín a sůl a zalijte vodou a duste 10 až 15 minut. Odstavte z plotny a vmíchejte směs octa s vínem, ve které jste rozmíchali sůl, cukr, pepř a zázvor.
více receptů najdete v tištěném Aha! pro ženy číslo 24.