Recepty první republiky: Bujon se šunkovými knedlíčky

Na bujon potřebujete: přední hovězí maso 1 kg, slepice 1 ks, morkové kosti ½ kg, telecí kosti ½ kg, kořenová zelenina (celer, mrkev, petržel) 300 g, cibule 100 g, plocholistá petrželka 50 g, hovězí játra 100 g
Na šunkové knedlíčky potřebujete: máslo 60 g, vejce 2 ks, šunka 100 g, bílé pečivo 300 g, mléko 80 g, nastrouhaný muškátový oříšek, sůl
Bujon: Nakrájené hovězí maso na kousky a slepici nasekanou na čtvrtky opláchneme, kosti opečeme. V hrnci na rozehřátém morku z kostí osmažíme na kousky nakrájenou kořenovou zeleninu a překrojenou cibuli i se slupkou. Do tohoto základu vložíme hovězí maso, játra, slepici, kosti a zalijeme vodou, přidáme trochu soli a pozvolna vaříme minimálně 3 hodiny. Pak polévku procedíme, necháme chvíli stát a sebereme z ní na povrchu tuk, dochutíme a podáváme horký s knedlíčky a nasekanou petrželkou.
Knedlíčky: V misce utřeme máslo, sůl, žloutky a muškátový oříšek, přidáme nasekanou šunku, mléko, sníh z bílků, bílé pečivo krájené na malé kostičky, zlehka promícháme. Z těsta tvoříme malé knedlíčky, které vaříme v polévce 3 až 5 minut podle velikosti.
Více receptů najdete vt ištěném Aha! pro ženy číslo 24.