Vánoční pečení: Tvarohová štola

Perníčky, vanilkové rohlíčky či pracny už byste měli mít nejspíš upečené a dobře uskladněné v suchu a chladu. Necelé dva týdny do Vánoc se ovšem nabízí otázka: „Nemám těch druhů letos nějak málo?“ Pokud si odpovíte kladně, pak tu máme 11 tradičních, méně obvyklých i těch zdravějších receptů na rychlé, úžasně dobré a především nepečené vánoční cukroví. Návštěvám příbuzných a přátel však můžete o svátcích ukrojit třeba i domácí vánočku, chlebíček, tvarohovou štolu nebo poleno…
POTŘEBUJETE: 400 g polohrubé mouky, 200 g cukru moučka, 1 prášek do pečiva, 1 vejce, 1 heru, 1 tvaroh, 2 polévkové lžíce rumu, šťávu a kůru z 1 citronu, 100 g mandlí, 100 g rozinek
Poznámka: Mandlí a rozinek můžete přidat i více podle chuti.
POSTUP: Vše smícháme a vypracujeme hladké těsto, ze kterého pak vytvarujete šišku, nebo 2 šišky, podle toho, jak chcete mít štolu velkou. Šišku položíme na plech vystlaný pečícím papírem a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Při stále teplotě pečeme cca 45 minut, dokud štola není růžová. Zda je hotová můžeme vyzkoušet píchnutím špejlí doprostřed štoly. Necháme vychladnout a podáváme ke kávě nebo čaji.
Více receptů na vánoční dobroty najdete v tištěném Aha! pro ženy.