Vánoční pečení: Celozrnná vánočka

Perníčky, vanilkové rohlíčky či pracny už byste měli mít nejspíš upečené a dobře uskladněné v suchu a chladu. Necelé dva týdny do Vánoc se ovšem nabízí otázka: „Nemám těch druhů letos nějak málo?“ Pokud si odpovíte kladně, pak tu máme 11 tradičních, méně obvyklých i těch zdravějších receptů na rychlé, úžasně dobré a především nepečené vánoční cukroví. Návštěvám příbuzných a přátel však můžete o svátcích ukrojit třeba i domácí vánočku, chlebíček, tvarohovou štolu nebo poleno…
POTŘEBUJETE: 220 ml vlažného mléka, 1 balíček sušeného droždí, 300 g celozrnné špaldové mouky, 200 g hladké špaldové mouky, 80 g másla, 80 g třtinového cukru, špetku soli, 2 žloutky + 1 žloutek na pomazání vánočky, 100 g rozinek, 100 g plátkových mandlí
POSTUP: V misce připravíme kvásek – ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí. Přidáme lžičku třtinového cukru a dáme stranou na teplé místo. V míse smícháme obě mouky. Máslo rozšleháme s cukrem, solí a žloutky a přidáme společně s kváskem k moukám. Nakonec vmícháme rozinky a vypracujeme těsto, které necháme kynout na teplém místě asi 40 minut. Troubu předehřejeme na 190 °C. Z vykynutého těsta upleteme vánočku dle návodu, dáme na plech vyložený pečicím papírem, potřeme žloutkem a posypeme mandlemi. Vánočku pečeme 35 minut při 180–190 °C.
Více receptů na vánoční dobroty najdete v tištěném Aha! pro ženy.