DARY PODZIMU: Jablkový koláč s čokoládou!
Jablka jsou patrně nejznámějšími podzimními plodinami. Skvěle se hodí do koláčů, ale i pod maso. Dnešní recept na jablkový koláč s čokoládou nadchne všechny mlsné jazýčky.
POTŘEBUJETE:
✔ 300 g hladké mouky
✔ 200 g másla
✔ 100 g cukru
✔ sůl
✔ citronovou kůru
✔ 1 vejce
✔ 1 lžičku koření do perníku
✔ 500 g jablek
✔ 3 lžíce citronové šťávy
✔ 25 g nasekané čokolády
✔ 25 g rozinek (korintek)
✔ 50 g mletých mandlí
✔ 1 lžíci rumu
✔ 200 g čokoládové polevy
Mouku, na kousky nakrájené máslo, cukr, špetku soli, citronovou kůru, vejce a koření smícháme a vypracujeme hladké těsto. Z něj uděláme kouli, zabalíme do fólie a necháme hodinu v chladu. Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na kostičky. Zakapeme citronovou šťávou, smícháme s čokoládou, rozinkami, mandlemi a rumem a vmícháme do těsta. To pak vyválíme na plech vyloženým pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C asi 25 minut. Koláč pocákáme rozpuštěnou polevou a můžeme ozdobit marcipánovými hvězdičkami.
60 receptů s podzimními plodinami najdete ve speciálním vydání magazínu Aha! pro ženy. V prodeji je jen za 8,90 Kč, a to od úterý.