RECEPTY S VŮNÍ BABÍHO LÉTA: Polévka z pečených rajčat!
Urodilo se vám rajčat více než dost a nevíte, co s nimi? Připravte si skvělou polévku!
POTŘEBUJETE:
✔ 1 ½ kg zralých rajčat1 cibuli
✔ 2 stroužky česneku
✔ 4 lžíce olivového oleje
✔ 80 g rajčatového pyré
✔ 2 lžíce cukru
✔ 2 snítky tymiánu
✔ 1 – 1 ½ l zeleninového vývaru
✔ 50 g zakysané smetany
✔ sůl
✔ mletý pepř
✔ 1 limetu
Rajčata přepůlíme, cibuli nakrájíme nahrubo a spolu s oloupanými stroužky česneku dáme na plech vyložený pečicím papírem. Přidáme pyré, cukr, tymián a pokapeme olivovým olejem. Prsty dobře promícháme a dáme do vyhřáté trouby na 170 °C na hodinu péct. Pak dáme upečená rajčata s výpekem do mixéru, zalijeme vývarem a rozmixujeme. Pak polévku vlijeme do hrnce a necháme 10 minut provařit. Dochutíme solí a pepřem, můžeme zakapat limetovou šťávou. Podáváme se zakysanou smetanou promíchanou s limetovou kůrou.