LETNÍ ZAVAŘOVÁNÍ: Je libo jablka s ořechy nebo hruškové víno?

Dalšími recepty, které vám v rámci speciální přílohy o zavařování představujeme, jsou z jablek a hrušek. Přidáváme i jednu pochoutku ze švestek.
Jablečno-ořechový kompot
POTŘEBUJETE:
✔ 4 velká jablka
✔ 100 vlašských ořechů
✔ 150 g rozinek
✔ 2 lžíce citronové šťávy
✔ citronovou kůru
✔ rum
✔ 1 lžíci medu
Nejprve si naložíme rozinky do libovolného množství rumu (dle chuti). Než nasají chuť, oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců a pokrájíme na půlměsíčky.
Do kastrolu přendáme rozinky, ořechy, jablka, vrchovatou lžíci medu, citronovou šťávu a trochu nastrouhané citronové kůry. Lehce podlijeme vodou a krátce dusíme, dokud jablka nezměknou.
Hruškové víno
POTŘEBUJETE:
✔ 5 kg hrušek
✔ 7 g kyseliny citronové
✔ živnou sůl pro kvasinky
✔ kvasinky
✔ 700 g cukru
Hrušky umyjeme, nezdravé plody vykrojíme a nadrobno nakrájíme. Nejlepší jsou tvrdé a kyselejší hrušky. Můžeme použít i kombinaci s jablky, a to v poměru 3 díly hrušek a jeden díl jablek. Vše spaříme 2 litry vařící vody a postupně přidáme 7 g kyseliny citronové, živnou sůl a směs necháme vychladnout. Po vychladnutí přidáme tekuté kvasinky. Směs přikryjeme a necháme ji stát jeden den. Pak ji vylisujeme do demižonu. Rozpustíme 700 g cukru v 1,5 litrech vody a vychladlý roztok přidáme do vylisované šťávy. Takto připravené víno překryjeme mikrotenovým sáčkem, upevníme gumičkou a necháme ho kvasit. Místnost by měla mít teplotu kolem 20°C. Doba kvašení je podle teploty kolem 3 – 5 týdnů. Až přestanou unikat bublinky kysličníku uhličitého, je víno vykvašené. V ten okamžik ho přetočíme hadičkou do jiného demižonu. Musíme si dávat pozor na to, aby nebyla hadička při přetáčení úplně na dně kvasné nádoby, ale tak 3 cm nade dnem, aby nenasála kal ze dna. Přetáčení je dobré několikrát opakovat, aby kal zcela zmizel.
Džem ze švestek a vlašských ořechů
POTŘEBUJETE:
✔ 1 kg vypeckovaných švestek
✔ 50 g pomletých vlašských ořechů
✔ 500 g želírovacího cukru
✔ 50 ml vody
Švestky omyjeme, nakrájíme na kostičky. Jednu polovinu rozmačkáme a druhou polovinu rozmixujeme. Obě poloviny spojíme a smícháme s ořechy. Směs přidáme do hrnce s vodou a želírovacím cukrem 2:1. Čím sladší a zralejší ovoce je, tím více cukru obsahuje, a tedy tím méně je potřeba do džemu přidávat želírovacího. Džem zamícháme a krátce povaříme. Naplníme do umytých sklenic. Zavíčkujeme, otočíme na několik minut dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Ještě více receptů na zavařeniny, vína, kompoty a další dobroty najdete v příloze Letní zavařování v tištěném Aha! pro ženy. V prodeji jen za 8,90 Kč!