LUŠTĚNINOVÉ DOBROTY: Cizrnová musaka voní skořicí a novým kořením!
Cizrnu rádi připravují třeba v Indii. Je velmi zdravá a pokud použijete tu v plechovce, tak i rychle hotová.
POTŘEBUJETE:
✔ 350 g brambor
✔ 170 g cizrny
✔ 350 g rajčatového protlaku
✔ 1 lilek
✔ 2 cibule
✔ 3 stroužky česneku
✔ 2 lžíce oregana
✔ 3 bobkové listy
✔ 4 kuličky nového koření
✔ 4 lžíce olivového oleje
✔ olej na vymazání formy
✔ ¼ lžičky mleté skořice
✔ ½ lžičky soli
Na bešamel:
✔ 500 ml mléka
✔ 50 g hladké mouky
✔ 50 g másla
✔ 2 bobkové listy
✔ sůl
✔ mletý pepř
JAK NA TO:
Cizrnu uvaříme dle návodu, slijeme a necháme dobře okapat. Poté ji rozmixujeme na menší kousky. Očištěné brambory povaříme 10 minut a po vychladnutí je oloupeme a nakrájíme na cca půl centimetru silné plátky. Lilek »naporcujeme« na podobné plátky. Cibuli nasekáme a na větší pánvi s olivovým olejem ji krátce orestujeme. K cibuli přidáme nakrájený česnek, bobkové listy, nové koření a opékáme dalších 5 minut. Přidáme rajčatový protlak, cizrnu, oregano, skořici a sůl a společně povaříme dalších 5 minut. Zároveň připravujeme bešamel. V hrnci rozehřejeme máslo a až začne pěnit, přisypeme mouku a za stálého míchání připravíme světlou jíšku. Postupně k ní přiléváme mléko a promícháváme metličkou dohladka – konzistence by neměla být příliš řídká. Přidáme bobkový list a necháme směs krátce probulat. Poté dochutíme solí, muškátovým oříškem a pepřem. Pekáček vymažeme olivovým olejem a skládáme vrstvy. Začneme bramborami, které osolíme a pokapeme olejem, na ně dáme osolený lilek, pak vrstvu omáčky s cizrnou a navrch bešamelovou omáčku. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C zhruba na hodinu. Nekrájíme úplně horké!