Zahřejte se: Zimní klasiku v podobě zázvorového sirupu zvládne opravdu každý!

„Zázvorový sirup zahřeje a navíc přináší úlevu při nachlazení. Ze zázvoru si ale můžete připravit i kandovanou pochoutku,“ říká Sabina Kmecová z Nebespán café & apartments v Kašperských Horách.
POTŘEBUJETE:
✔ 0,75 kg zázvoru
✔ cca 1,5 l vody
✔ 2 větší citrony
✔ 2 kg cukru
JAK NA TO:
Zázvor oloupeme (můžete slupku oškrábat lžičkou) a nakrájíme na tenké plátky do hrnce. Zalijeme vodou, aby byl ponořený, přidáme na tenko nakrájený citron a vaříme cca 20 minut. Přidáme cca 750 g cukru, necháme rozpustit a povaříme dalších 20 minut. Pokud chceme vyrábět zároveň sirup, po uvaření můžeme odstavit a nechat 24 hodin louhovat. Druhý den směs opět 20 minut povaříme. Do směsi vymačkáme šťávu z 1 citronu, zamícháme a přecedíme přes plátýnko do jiného hrnce.
Přidáme 1 kg cukru a dáme vařit (raději mírně), dokud se část vody neodpaří a směs začne získávat konzistenci sirupu. Ještě horké plníme do skleněných lahví, uzavřeme a uchováme na chladnějším místě.
Z přecezeného zázvoru vybereme kousky citronu a necháme okapat. Na plech připravíme pečicí papír, rozložíme zázvor, zasypeme cca 200 g cukru, promícháme a dáme péct na 160 stupňů po dobu cca 30 minut. Pravidelně po 10 minutách promícháváme (cukr se rozpustí) a kontrolujeme, zázvor by neměl začít hnědnout a měl by zůstat měkký. Jakmile se vzniklá tekutina začne odpařovat, vyndáme a necháme vychladnout. Vychladlý zázvor můžeme ještě obalit v krupicovém cukru, aby se nelepil. Uchováváme ve skleněné dóze s víčkem.
Sabinin tip:
Ze sirupu si můžeme vyrobit horký nápoj. Do většího hrnku nebo sklenice dáme cca 0,4 dcl sirupu (podle sladkosti), přidáme pár koleček čerstvého zázvoru, plátek citronu a zalijeme horkou vodou. „Do hrnku před zalitím přidejte plátek pomeranče, nakrájený ananas nebo vánoční koření, například celou skořice, hřebíček nebo badyán.“